Onderzeeër

Deense uitvinder bekent moord op Zweedse journaliste

De Deense uitvinder Peter Madsen heeft voor het eerst bekend dat hij journaliste Kim Wall heeft vermoord. In een documentaire, woensdag te zien op de Deense tv, zit volgens de makers een geluidsopname waarin Madsen zijn daad toegeeft. Hij kreeg in 2018 levenslang cel, maar ontkende altijd. „Er is er maar één die schuldig is, en dat ben ik”, zegt hij nu. Over de precieze toedracht of reden voor de moord heeft hij niets gezegd. Wel dat hij zich „elke milliseconde van de reis nog herinnert”. De Zweedse journaliste raakte in augustus 2017 vermist nadat ze bij Madsen aan boord was gestapt van zijn zelfgebouwde onderzeeër. Enkele dagen nadat haar vriend de politie had ingeschakeld, spoelde het verminkte lichaam van Wall aan op het Deense eiland Amager. Pas een maand later volgden hoofd en benen. (NRC) Madsen verklaarde in eerste instantie dat hij de Zweedse aan wal had afgezet. Dat hield geen stand toen haar ledematen aanspoelden. In latere verklaringen van de uitvinder kreeg ze een zwaar luik op haar hoofd en stikte ze door een koolstofmonoxidevergiftiging. De rechtbank in Kopenhagen achtte twee jaar geleden al bewezen dat Madsen de vrouw eerst heeft gemarteld en seksueel misbruikt, voordat ze om het leven is gebracht. Volgens de Deense openbaar aanklager had de zakenman sadistische fantasieën over martelen, moorden en seksuele mishandeling. De kans wordt groot geacht dat hij nog eens een vergelijkbare moord zou kunnen plegen.