In beeld

Moria afgebrand, vluchtelingen kunnen nergens heen

Het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is in de nacht van dinsdag op woensdag grotendeels afgebrand. De nacht erna brak een tweede brand uit, die eveneens schade aanrichtte. De naar schatting 13.000 mensen die in het kamp verbleven, konden voor zover bekend allemaal de vlammen ontvluchten. Een gedeelte van hen kon worden opgevangen op tijdelijke locaties. De meesten hebben geen plek om naartoe te gaan.
Duizenden inwoners van het vluchtelingenkamp Moria moesten de vlammen ontvluchten in de nacht van dinsdag op woensdag. Velen raakten alles kwijt, sommigen wisten bezittingen te redden.
Foto Angelos Tzortzinis / AFP
Woensdagnacht woedde een tweede brand in het kamp. Voor zover bekend wisten opnieuw alle aanwezigen de vlammen te ontkomen. Een plek om naartoe te vluchten hadden ze niet.
Foto Angelos Tzortzinis / AFP
Vierduizend mensen verbleven in het officiële gedeelte van het kamp, dat tot de grond toe is afgebrand. De overige vluchtelingen zaten in geïmproviseerde nederzettingen om het kamp heen. Daarvan zou twee derde nog overeind staan.
Foto Louisa Gouliamaki / AFP
Er woeden vaker branden in Moria, maar deze was van een andere orde. Door de harde wind op het eiland grepen de vlammen snel om zich heen.
Foto Angelos Tzortzinis / AFP
Wat de branden heeft veroorzaakt, is onduidelijk. Sommige kampbewoners zeggen dat Griekse eilandbewoners de branden hebben aangestoken. Ook doen geruchten de ronde dat vluchtelingen zelf branden hebben gesticht.
Foto Angelos Tzortzinis / AFP
Het zou dinsdagavond onrustig zijn geweest in Moria. Volgens meerdere bronnen werd er geprotesteerd tegen coronamaatregelen. Het kamp was sinds de donderdag ervoor in quarantaine vanwege een coronabesmetting.
Foto Petros Giannakouris / AP
De duizenden mannen, vrouwen en kinderen raakten dakloos. Op het eiland is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.
Foto Angelos Tzortzinis / AFP
Bewoners zochten woensdag tussen de puinhopen nog naar hun bezittingen. In veel gevallen tevergeefs: het kamp is veranderd in hopen verwrongen metaal en smeulende koepeltentjes.
Foto Angelos Tzortzinis / AFP
De vluchtelingen wisten te ontkomen, maar hadden geen plek om naartoe te gaan. Volgens de lokale autoriteiten zijn zo'n drieduizend mensen tijdelijk ondergebracht in tenten elders op Lesbos.
Foto Petros Giannakouris / AP
Er gaan geruchten dat een deel van de vluchtelingen zal worden ondergebracht op andere eilanden of op het vasteland. Ook daar zijn de opvangkampen overvol.
Foto Alkis Konstantinidis / Reuters
Hulpverleners waarschuwen al jaren dat de erbarmelijke omstandigheden in het kamp tot een ramp zouden gaan leiden. "De bom moest een keer barsten", zei een medewerker van Artsen Zonder Grenzen tegen NRC.
Foto Alkis Konstantinidis / Reuters
In de Tweede Kamer wordt geschokt gereageerd op de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. GroenLinks en PvdA vinden dat Nederland niet meer kan wegkijken en de vluchtelingen moet helpen.
Foto Angelos Tzortzinis / AFP
De dagen na de brand bivakkeren veel vluchtelingen in de velden langs de kustweg richting Mytilini, de hoofdstad van Lesbos. Zo ook deze vrouwen met hun kinderen.
Foto Louisa Gouliamaki / AFP
Anderen streken neer op de weg bij gebrek aan een betere verblijfplaats.
Foto Louisa Gouliamaki / AFP
Vierhonderd minderjarige jongens die zonder ouders in het kamp zaten, zijn overgebracht naar het noorden van Griekenland per vliegtuig door de Griekse overheid. Daar worden ze opgevangen.
Foto Louisa Gouliamaki / AFP