Recensie

Recensie Muziek

Hoe twee Turken wereldburgers werden

De Turks-Nederlandse Murda kroop de laatste jaren terug naar zijn roots; na een Turkse albumtitel volgde de eerste muziek die hij volledig in zijn moedertaal rapte. Een herlancering van zijn carrière was het gevolg. Ezhel is de populairste rapper van Turkije. Samen hebben ze het album ‘Made In Turkey’ gemaakt.

Daarop horen we hoe hun Turkse wortels zich uitstrekken tot diep in andere culturen. Vol zelfvertrouwen rapt Ezhel met een hoge stem in het Turks en in het Duits, terwijl Murda met donkerdere melodielijnen in zijn stem schakelt tussen Turks, Engels en Spaans. Onder die potpourri van slang uit allerlei talen, blijft de muzikale boog flink gespannen. Zo staat de op Atlanta geïnspireerde trap uit ‘Ter’ haaks op de Caribische ritmes van ‘Bi Sonraki Hayatimda Gel’.

De twee vrienden willen veel, maar weten uit die drang naar experiment een compact doch gedurfd album te persen. Een hoorbare transitie van hoe twee Turken wereldburgers werden.