Brieven

Brieven

Politiek

Foute partijen uitsluiten

In zijn column Zeg me wie je vijand is, en ik zeg wie jij bent (8/9) vindt Tom-Jan Meeus dat het vóór de verkiezingen uitsluiten van partijen ondemocratisch is: „In een democratie verdient elke kiezer een waardige behandeling – niet alleen de kiezer met de juiste mening.” Die redenering lijkt te kloppen. De tijd dat PvdA en VVD elkaar uitsloten is gelukkig voorbij. Maar waar Meeus aan voorbijgaat, is dat er partijen zijn die opvattingen voorstaan die indruisen tegen verworven mensenrechten en mensbeelden, zodat je als fatsoenlijke partij en als fatsoenlijk mens daar niets mee te maken wil hebben. Er zijn kortom fatsoenlijke en onfatsoenlijke partijen en over die laatste groep hoor je als fatsoenlijke partij a priori duidelijk te maken dat je principieel samenwerking afwijst. Als een partijleider ook in hoger beroep wordt veroordeeld vanwege groepsbelediging en dan niet deemoedig het hoofd buigt maar integendeel fulmineert tegen deze uitspraak, als een partijleider pleit voor terugkeer naar een Blut-und-Boden-maatschappij (terug naar een ‘boreale’ samenleving), of als een partij op principiële dan wel religieuze gronden de vrouw als ondergeschikt aan de man beschouwt, heb je als politicus en als politieke partij de morele plicht dat aan de kaak te stellen – onder andere door samenwerking van te voren uit te sluiten.

Brexit

Perfide Albion

Trouweloos werd Groot-Brittannië voor het eerst in 1793 genoemd toen bleek dat het vermeend vrijzinnige Engeland zich tegen de Franse Revolutie keerde. Sindsdien is het Verenigd Koninkrijk vaak perfide genoemd als het zich hypocriet beriep op ‘fair play’, maar in werkelijkheid schaamteloos het eigenbelang diende. Dit patroon zien we ook nu bij de regering-Johnson. Deze ontziet zich niet het internationale verdrag met de Europese Unie onderuit te halen. Deze onbetrouwbaarheid was ex-premier May te gortig. In de Lagerhuiszitting van 8 september sprak ze op indrukwekkend ingehouden wijze haar ontsteltenis uit over de perfiditeit van haar opvolger.

Complotdenkers

Oprechte bezorgdheid

Café Weltschmerz en andere YouTubekanalen worden in NRC weggezet als een podium voor complotdenkers (‘Is corona niet gewoon een seizoensgriepje?’, 7/9). En dan ook nog indirect gesubsidieerd met overheidsgeld. Schande! De werkelijkheid is anders: de platformen bieden een podium aan een stoet van wetenschappers en professionals uit allerlei disciplines met zeer goed onderbouwde betogen. Ze worden gedreven door oprechte bezorgdheid, verontwaardiging en verbijstering over het nationale en mondiale coronabeleid. Maurice de Hond is daarvan slechts de bekendste. Deze stemmen worden in de mainstream media als NRC doodgezwegen. Deze coronacrisis leert ons veel. Onder andere dat de journalistiek faalt in de uitoefening van zijn belangrijkste taak: het beleid van overheid en instanties kritisch volgen.

Correctie & Aanvullingen

Schelpenpaden

In Schelpenpaden op de Wadden zijn een doodlopende weg (NRC 29/8, W12) stond dat Natuurmonumenten besloten heeft de schelpenpaden op Schiermonnikoog te vervangen door betonnen paden. Dat klopt niet. Op dit moment onderzoekt Natuurmonumenten duurzame alternatieven voor schelpenpaden, waaronder beton.

CoronaMelder

In het artikel Kamer weinig enthousiast over corona-app (2/9, p. 10) stond dat gebruikers van de CoronaMelder zich zeven dagen na een waarschuwing konden laten testen op het coronavirus. Dat had moeten zijn: zeven dagen na het risicovolle contact waarvoor die waarschuwing verstuurd werd.

US Open

In het artikel Djokovic verliest van zijn grootste tegenstander – zichzelf (NRC 7/9, S5) stond dat Novak Djokovic titelverdediger was bij de US Open. Dat was onjuist. Rafael Nadal won het toernooi in 2019.