Grieks vluchtelingenkamp Moria grotendeels afgebrand

Lesbos Het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos lijkt grotendeels verwoest te zijn door meerdere branden. In het kamp werden zo’n 13.000 mensen opgevangen.
Kinderen zitten op de grond bij het grotendeels afgebrande vluchtelingenkamp Moria.
Kinderen zitten op de grond bij het grotendeels afgebrande vluchtelingenkamp Moria. Foto Angelos Tzortzinis/AFP

Het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is in de nacht van dinsdag op woensdag grotendeels verwoest door branden. In het kamp werden ongeveer 13.000 mensen opgevangen, zij zijn geëvacueerd, schrijft persbureau AP woensdagochtend. Er zijn vooralsnog geen meldingen van doden en gewonden.

De burgemeester van de hoofdstad van het eiland heeft tegen Griekse media gezegd dat de groep vluchtelingen op een nabijgelegen snelweg is gestrand. Politie is ter plaatse. Op Lesbos is inmiddels de noodtoestand van kracht. Wat de branden precies heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. De autoriteiten onderzoeken of er sprake van brandstichting is.

Hulpverlener Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling zegt tegen persbureau ANP dat het vuur heel fors om zich heen heeft gegrepen. „Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze is van een andere orde.” De harde wind op Lesbos wakkerde de branden verder aan en bemoeilijkte het werk van de brandweer. De UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, zegt dat VN-personeel ter plaatse is geïnstrueerd om te helpen.

Volgens Arendsen was het dinsdagavond onrustig in Moria en protesteerden de vluchtelingen tegen de lockdown die is ingesteld. Sommige kampbewoners zeggen dat Griekse eilandbewoners de branden hebben aangestoken, maar er doen ook geruchten de ronde dat vluchtelingen zelf branden hebben gesticht. Hierover is door de autoriteiten niets naar buiten gebracht.

Het kamp is sinds vorige week donderdag in quarantaine, nadat er een coronabesmetting werd vastgesteld bij een Somalische vluchteling. Dinsdag werd bevestigd dat bij ongeveer 35 vluchtelingen het coronavirus is vastgesteld.

Twitter avatar f_grillmeier Franziska Grillmeier „It is the night that #Moria is burning to the ground,” says one friend. “I am standing in the flames and yet I cannot believe, what is happening in front of me.” This video is filmed by him and sent just now. https://t.co/qTEScei7SJ