‘Oppositieactivist Kolesnikova gearresteerd bij Oekraïense grens’

Wit-Rusland Maria Kolesnikova voorkwam volgens bronnen dat ze Wit-Rusland uitgezet werd. Intussen erkende Loekasjenko dat hij wellicht te lang aan de macht is.
Wit-Russische oppositieactivist Maria Kolesnikova tijdens een persconferentie in Minsk eind augustus.
Wit-Russische oppositieactivist Maria Kolesnikova tijdens een persconferentie in Minsk eind augustus. Foto Vasily Fedosenko / Reuters

De Wit-Russische oppositieactivist Maria Kolesnikova is dinsdagochtend aangekomen bij de grens met Oekraïne. De Oekraïense onderminister van Binnenlandse Zaken, Anton Gerasjtsjenko, stelt dat Kolesnikova samen met twee andere oppositieleden onvrijwillig naar de grens is vervoerd, waar de Wit-Russische autoriteiten zouden hebben geprobeerd haar „gewelddadig” het land uit te zetten. Eenmaal aan de grens heeft Kolesnikova volgens het Russische persbureau Interfax haar paspoort verscheurd om uitzetting te voorkomen. Volgens de Wit-Russische autoriteiten is Kolesnikova vervolgens aan de grens gearresteerd.

De Wit-Russische grenspolitie bevestigt dat Kolesnikova, haar woordvoerder Anton Rodnenkov en oppositielid Ivan Kravtsov bij de grens zijn aangekomen, maar vertelt bij monde van staatspersbureau Belta een ander verhaal. Omstreeks 04.00 uur zou een BMW met daarin de drie oppositieleden bijna een grenswacht hebben aangereden. Vervolgens zou Kolesnikova uit de auto zijn geduwd, waarna ze zich richting de grens zou hebben bewogen en zou zijn gearresteerd. Rodnenkov en Kravtsov zouden zich momenteel wel in Oekraïne bevinden.

Zittend president Aleksandr Loekasjenko heeft dinsdagmiddag in een interview met een viertal Russische radio- en televisieprogramma’s toegegeven dat hij wellicht te lang aan de macht is in Wit-Rusland, zo meldt persbureau Reuters. Ondanks de aanhoudende protesten als reactie op de verkiezingsuitslag van begin vorige maand is de president niet bereid af te treden, naar eigen zeggen, omdat zijn volgelingen dan doelwit zouden worden van aanvallen. Desalniettemin is het houden van vervroegde verkiezingen volgens de president wel een optie. Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht in het Oost-Europese land. Het was de eerste keer sinds zijn herverkiezing begin augustus dat de president een interview gaf.

‘Ontvoerd’ door gemaskerde mannen

Kolesnikova is een van de prominentste leden van de Wit-Russische oppositie die zich nog in het land bevindt. Ze raakte maandag vermist. Volgens een ooggetuige werd ze die middag in hoofdstad Minsk „ontvoerd” door onbekende, gemaskerde mannen. Ook drie andere leden van de vorige maand opgerichte coördinatieraad, waaronder Rodnenkov en Kravtsov, raakten maandag vermist. Over het vierde oppositielid dat maandag verdween, Maksim Bogretsov, is niets bekend.

Vorige maand werden ook drie andere prominente oppositieleden van de coördinatieraad opgepakt. Deze is opgericht om een vreedzame machtsoverdracht te bewerkstelligen. De raad bestaat uit zo’n zeshonderd leden en verenigt oppositie tegen zittend president Aleksandr Loekasjenko.

Lees ook: EU bakkeleit over sancties tegen Wit-Russen