In beeld

Honden, als waren het mensen

Het begon in de jaren zeventig met de hond Man Ray (vernoemd naar de bekende fotograaf), toen kwam Fay Wray (naar de actrice), daarna volgde een hele trits afstammelingen die allemaal als model fungeerden voor de Amerikaanse kunstenaar William Wegman (77). Wegman fotografeert al ruim veertig jaar zijn weimaranerhonden als waren het mensen. Hij kleedt ze als Madame Butterfly, laat ze poseren met hun poten op een grote zwarte kubus, trekt ze een haute couturejurk aan en zie: een topmodel. Het resultaat is vrolijke en speelse fotografie, waarin Wegman verwijst naar de klassieke kunsten en stromingen. En waarmee hij het soms zelfs voor elkaar krijgt dat de kijker iets herkent in die aandoenlijke hondenkoppen. Willam Wegman, Being Human is t/m 3 januari 2021 te zien in Fotomuseum Den Haag.
Upside Downward, 2006.
Foto William Wegman
Casual, 2002.
Foto William Wegman
Constructivism, 2014.
Foto William Wegman
Cut to Reveal, 1997.
Foto William Wegman
Dog Walker, 1990.
Foto William Wegman
Cursive Display, 2013.
Foto William Wegman
Wall, 1997.
Foto William Wegman
Farm Boy, 1996.
Foto William Wegman
Wolf, 1994.
Foto William Wegman
Madame Butterfly, 1997.
Foto William Wegman
George, 1997.
Foto William Wegman
Red Wine, 1998.
Foto William Wegman
On Base, 2007.
Foto William Wegman
V, 2017.
Foto William Wegman
White Out, 2014.
Foto William Wegman