Australische media halen journalisten terug uit China

China Uit voorzorg hebben ABC News en AFR journalisten teruggehaald uit China. Zodoende is momenteel in China geen enkele geaccrediteerde Australische journalist meer actief.
De Australische vlag wappert voor de Grote Volkszaal in China.
De Australische vlag wappert voor de Grote Volkszaal in China. Foto Jason Lee / Reuters

De Australische overheid heeft geholpen om twee Australische journalisten uit China terug te halen, nadat het vermoeden was ontstaan dat die mogelijk zouden worden vastgezet. Dat meldt het Australische ABC News dinsdag.

Bill Birtles van ABC News en Mike Smith van de Australian Financial Review (AFR) hielden zich beiden al enkele dagen schuil in respectievelijk de Australische ambassade in Beijing en het consulaat in Shanghai.

ABC News beschrijft dat Birtles vorige week door diplomaten werd aangeraden te vertrekken. Birtles kocht vervolgens een vliegticket. Zijn afscheidsfeest werd onderbroken toen zeven Chinese agenten voor de deur stonden. Die vertelden dat hij het land niet mocht verlaten en de volgende dag zou worden verhoord in een zaak van „nationale veiligheid”.

Australische diplomaten hebben in overleg met de Chinese overheid Birtles alsnog uit het land kunnen halen. Ook journalist Smith van AFR hebben ze geholpen te vertrekken, nadat Smith deze maandag werd verhoord door Chinese functionarissen.

Cheng Lei

Het terughalen van de journalisten volgt op de arrestatie van Australische tv-presentatrice Cheng Lei eind augustus. Ze kan tot zes maanden vastgehouden worden zonder tussenkomst van advocaten. Volgens Reuters wilde China de twee teruggehaalde Australische journalisten ondervragen in verband met de zaak van Cheng Lei.

Met het vertrek van Birtles en Smith zijn er geen geaccrediteerde Australische journalisten meer actief in China. Volgens ABC News is dit sinds midden jaren zeventig niet meer voorgekomen.

Lees ook deze reportage van onze correspondent: ‘Wees niet bang, China heeft Europa net zo hard nodig als andersom’