Thuiskok. Uitgedaagd

Over goede olijfolie hoef ik me nooit zorgen te maken. Een onderbuurman heeft een eigen olijfoliewinkel in de Jordaan en als ik hem een appje stuur, staat nog dezelfde dag een prachtige fles voor de deur. Een tikkie volgt even later.

Het maakt je wel lui, zo’n service aan huis. Ik hoef me niet meer te verdiepen in olijfolie om een goede soort te vinden of te kopen. Ik weet dat mijn buurman verzot is op Italiaanse olijfolie, en heb ook hele goede Griekse, Kroatische en Spaanse varianten gehad. Veel verstand heb ik er verder niet van.

De half-Spaanse Sandra Alvarez wel. Zij weet niet beter dan dat haar Spaanse familie met olijfolie kookt. Alvarez was ook de auteur van Sabor Sabor, een van de weinige (goede) Spaanse kookboeken die ik in mijn tijd als Thuiskok voorbij heb zien komen. Haar kookboek Extra Vierge is ‘een ode’ aan olijfolie, met honderd recepten voor elk moment van de dag.

Ik vind olijfolie en de kwaliteit ervan het belangrijkst als het gerecht simpel is. Versgebakken brood bijvoorbeeld, daar hoort écht goede olijfolie bij. Hoe ingewikkelder het recept, hoe meer de smaak naar de achtergrond verdwijnt. Daarom vind ik recepten die veel, goede olijfolie nodig hebben altijd lastig. Bijvoorbeeld een cake: volgens recept gaat daar een kwart fles olijfolie in. Daar krijg je weliswaar een fijne cakestructuur voor terug, maar met een wel hele subtiele hint van olijfolie. Dat vind ik best zonde.

Daarom heb ik twee vragen: staan er veel ‘dubio’-recepten in dit kookboek, en speelt olijfolie in elk gerecht een hoofdrol. Het antwoord op beide twee vragen is grotendeels ‘ja’, maar niet voor elk recept. Ook in dit boek staan recepten waar 100 ml of meer olijfolie in moet. Lang niet elk recept heeft olijfolie nodig, of wordt een wrap met pindakaas, banaan en Thaise basilicum daar nou echt beter van?

Ik merk echter dat ik het niet zo erg vind. Tijdens het bladeren kwam ik veel aantrekkelijke recepten tegen, met ongebruikelijke maar smakelijk lijkende combinaties, zoals een tosti met brie en pure chocolade, een shakshuka met bloody mary en faux gras van cashewnoten. Niet alles lijkt me lekker – ga weg met je muffins met zeevruchten en pernod! – maar het is wel experimenteel. Alsof het kookboek je uitdaagt. Dat gaat me toch wel weer veel olijfolie kosten; ik app alvast mijn buurman.