Prominente oppositieactivist Maria Kolesnikova ‘ontvoerd’ in Minsk

Wit-Rusland Behalve Kolesnikova worden nog enkele leden van de oppositie vermist. De Wit-Russische autoriteiten ontkennen betrokkenheid bij de verdwijningen.

De Wit-Russische oppositieactivist Maria Kolesnikova eind vorige maand bij een demonstratie in Minsk.
De Wit-Russische oppositieactivist Maria Kolesnikova eind vorige maand bij een demonstratie in Minsk. Foto AP

De Wit-Russische oppositieactivist Maria Kolesnikova, is deze maandagochtend in Minsk „ontvoerd” door onbekende, gemaskerde mannen. Dat schrijft het onafhankelijke, Russischtalige nieuwsportaal Tut.by op basis van een ooggetuige.

De vrouw, wier achternaam niet bekend is gemaakt, verklaarde te hebben gezien hoe Kolesnikova door gemaskerde mannen in het centrum van Minsk van straat werd geplukt en in een busje gewerkt. Zij voegde eraan toe dat zij het gebeurde niet durfde te filmen, uit angst zelf meegenomen te worden.

Behalve Kolesnikova worden sinds deze maandag nog drie leden van de coördinatieraad vermist. Haar woordvoerder Anton Rodnenkov, die de ontvoering bevestigde, verdween zelf korte tijd later. Ook twee andere oppositieleden, Ivan Kravtsov and Maksim Bogretsov, zouden onvindbaar zijn. Eerder werden drie andere prominente leden van de raad gearresteerd.

De 38-jarige Kolesnikova, een voormalige muziekdocent, is een van de prominentste leden van de oppositie die zich nog in Wit-Rusland bevinden. Zij werkt samen met de naar Litouwen gevluchte presidentskandidaat Svetlana Tichanovskaja en met Veronika Tsepkalo, die het land inmiddels ook heeft verlaten. De vrouwen namen het heft in eigen handen nadat hun echtgenoten waren opgepakt – zoals de man van Tichanovskaja – of gevlucht – zoals die van Tsepkalo.

Vorige maand richtten de drie vrouwen samen met enkele honderden oppositieleden de zogenoemde coördinatieraad op, dat als doel heeft een vreedzame machtsoverdracht te bewerkstelligen. Maar in plaats van die dialoog aan te gaan, liet president Loekasjenko de afgelopen weken de ene na de andere oppositiepoliticus arresteren. Bij demonstraties afgelopen weekend werden ruim 600 demonstranten ingerekend.

Lees ook: ‘Verslaan drie vrouwen Aleksandr Loekasjenko?

Regering ontkent betrokkenheid

De Wit-Russische politie liet maandag weten een onderzoek te zijn begonnen naar de verdwijningen. Vrienden van Kolesnikova vrezen dat de geheime dienst KGB achter de kidnapping zit, en dat haar hetzelfde lot wacht als oppositielid Olga Kovalkova, zo meldde The Guardian. Kovalkova werd onlangs gedwongen naar Polen uit te wijken. Het OM en de veiligheidsdienst KGB ontkenden echter iedere betrokkenheid, zo meldde de Russische nieuwssite RIA Novosti en het onafhankelijke Wit-Russische Mediazona. Via het Wit-Russische Euroradio kwam maandag een filmpje naar buiten waarop het staartje van de ontvoering te zien zou zijn. In het filmpje komen Kolesnikova, noch haar vermeende ontvoerders in beeld.

Lees ook ‘Samengaan met Rusland is politieke zelfmoord voor Loekasjenko

Verschillende Europese politici veroordeelden de gang van zaken in harde bewoordingen. EU-buitenlandchef Josep Borrell schreef op Twitter: „Willekeurige arrestaties en ontvoeringen op politiek gronden in Wit-Rusland, waaronder de brute actie van vanochtend tegen Andrej Jahorau, Irina Soechi en Maria Kolesnikova, zijn onacceptabel. De autoriteiten moeten stoppen met het intimideren van burgers en met het schenden van hun eigen wetten en internationale verplichtingen”.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Linas Linkevicius, was nog scherper in zijn kritiek: „In plaats van met de mensen in Wit-Rusland te praten, probeert het vertrekkende leiderschap [hen] cynisch een voor een te elimineren. De ontvoering van M. Kolesnikova in het centrum van Minsk is een schande. Stalinistische NKVD-methoden worden toegepast in het Europa van de 21ste eeuw. Ze moet onmiddellijk worden vrijgelaten”, aldus Linkevicius op Twitter.