Kabinet presenteert investeringsfonds met 20 miljard euro

Economie Het nieuwe investeringsfonds van het kabinet bevat 20 miljard euro voor eenmalige langetermijninvesteringen ten behoeve van economische groei.
Ministers Wopke Hoekstra (links) en Eric Wiebes presenteren een investeringsfonds om economische groei te stimuleren.
Ministers Wopke Hoekstra (links) en Eric Wiebes presenteren een investeringsfonds om economische groei te stimuleren. Foto Koen van Weel / ANP

Het kabinet gaat met een investeringsfonds proberen de economische groei in Nederland te stimuleren. Via het maandag gepresenteerde Nationaal Groeifonds trekt het daar de komende vijf jaar 20 miljard euro voor uit. Het investeringsfonds, eerder bekend als het ‘Wopke-Wiebesfonds’, is bedoeld voor projecten in de kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Met het fonds wil het kabinet de welvaart de komende decennia op peil houden. „Dat is nodig om in de toekomst gezondheidszorg, onderwijs en pensioenen te kunnen betalen en daarnaast geld over te houden voor de huishoudportemonnee”, aldus het kabinet. Via het fonds wil het kabinet tijdens de huidige crisis kunnen investeren in plaats van bezuinigen, zoals het deed tijdens de financiële crisis. De coronacrisis maakt volgens het kabinet „nog eens extra duidelijk dat welvaart en economische groei niet vanzelfsprekend zijn”.

Minimaal 30 miljoen euro

Een onafhankelijke commissie moet binnenkomende projectvoorstellen beoordelen. In die commissie zitten onder anderen oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, voormalig DSM-topman Feike Sijbesma en wetenschapper Robbert Dijkgraaf. De Tweede Kamer moet vervolgens instemmen met de verdeling van het geld over de drie verschillende terreinen. Projecten moeten minimaal 30 miljoen euro aanvragen uit het fonds. Er geldt geen maximum.

Het voorstel voor het investeringsfonds werd op Prinsjesdag vorig jaar voor het eerst geopperd. Het idee was geld te lenen, gebruikmakend van de historisch lage rentelast, en dit in een staatsbeleggingsfonds te stoppen. Destijds werd gesproken van een fonds ter waarde van 50 tot 100 miljard euro. Uit interne documenten bleek eerder deze zomer dat ambtenaren van het ministerie van Financiën kritisch waren over het plan. Ze vonden het risicovol een schuld aan te gaan om te kunnen beleggen met publiek geld.

Lees ook: Hoe Wopke Hoekstra vast bleef houden aan zijn zelfbedachte fonds