Evenement FvD stilgelegd om veiligheidsredenen, geen aanhoudingen

Forum voor Democratie Volgens een woordvoerder was informatie binnengekomen over een situatie die ‘mogelijk bedreigend’ was. Er werden meerdere mensen gecontroleerd, maar geen aanhoudingen verricht.
Baudet tijdens een partijcongres in Barneveld.
Baudet tijdens een partijcongres in Barneveld. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

In Arnhem is maandagavond een bijeenkomst van Forum voor Democratie korte tijd stilgelegd om veiligheidsredenen. Een woordvoerder van de partij liet weten dat er informatie was binnengekomen over een situatie die „mogelijk bedreigend kon zijn voor Thierry Baudet en Theo Hiddema”. Baudet en Hiddema vertrokken daarom uit voorzorg uit de zaal. Volgens de politie zijn er geen aanhoudingen gedaan.

De partij laat weten dat het publiek „op geen enkel moment in gevaar geweest”. Van wie de dreiging kwam en wat deze inhield, is niet bekendgemaakt. De politie liet iets na 22.30 uur weten dat zij informatie had „over een mogelijke verdachte situatie”. Op basis van die informatie werden verschillende personen gecontroleerd. „Tijdens de controle bleek nergens uit dat zij iets kwaads in de zin hadden”, staat in een tweet.

Partijleider Baudet werd tijdens de vertoning van een filmpje in de Musis Parkzaal in het centrum van de stad door de beveiliging gemaand de zaal uit te gaan. Vanwege het incident kwam ook politie ter plaatse. Het publiek mocht het concertgebouw verlaten, maar mocht dan niet meer terug naar binnen.

Hiddema keerde later op de avond terug in de zaal. Hij zei dat Baudet niet meer op het podium zou terugkeren en dat op dat moment voor de FvD-voorman een vluchtroute uit het gebouw werd uitgestippeld, omdat „degenen die op de loer liggen” nog niet gepakt zouden zijn. Later keerde de Forumleider toch terug. Hij noemde het „heel vervelend dat dit in Nederland moet gebeuren”.

Lees ook over Baudet: De (on)zichtbare bedreiging tegen politici

Op de locatie waren beveiligers van het concertgebouw, privébeveiligers en beveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), onderdeel van de landelijke eenheid, aanwezig. Het was het eerste grote evenement van de partij sinds de coronacrisis zich aandiende.