Euthanasie

Fransman mag dood niet livestreamen op Facebook

. Een 57-jarige Fransman die aan een ongeneeslijke ziekte lijdt mag zijn dood niet livestreamen via Facebook. Alain Cocq uit Dijon is vrijdag gestopt met eten en drinken nadat president Emmanuel Macron eerder een verzoek om euthanasie had geweigerd.

Cocq lijdt al vierendertig jaar aan ischemie, een degeneratieve ziekte die gaandeweg alle vitale organen aantast. Hij heeft zich decennialang ingezet om het lot van mensen met een beperking te verbeteren. De laatste jaren heeft zijn activisme zich verlegd naar het recht op een waardige dood.

Vorige donderdag kreeg Cocq antwoord van president Macron op zijn vraag om zijn einde te mogen bespoedigen met barbituraten (medicijnen). „Aangezien ik niet boven de wet sta, kan ik helaas niet ingaan op uw verzoek”, luidde Macrons antwoord. Actieve euthanasie is in Frankrijk niet toegestaan. Daarom wilde Cocq zijn dood afgelopen weekend livestreamen op Facebook. „Ik strijd niet langer voor mezelf maar voor de anderen, zij die na mij zullen komen”, zei hij tegen de krant Le Figaro. Facebook liet weten dat het de verspreiding van de video gaat blokkeren.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113