‘Britse regering wil mogelijk Brexit-afspraken over Noord-Ierland schrappen’

Brexit Als het VK en de EU voor 15 oktober geen Brexit-akkoord bereiken, is het wat Boris Johnson betreft gedaan met de onderhandelingen. Brexit-afspraken over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland kunnen dan mogelijk worden herroepen door nieuwe wetgeving waaraan de Britten momenteel werken.
De onderhandelingstafel voor de Brexit-besprekingen in juni van dit jaar.
De onderhandelingstafel voor de Brexit-besprekingen in juni van dit jaar. Foto John Thys / Reuters

De Britse regering is niet voornemens verder te onderhandelen met de Europese Unie als voor 15 oktober geen akkoord wordt bereikt. Volgens de Financial Times is zelfs een wet in de maak waarmee afspraken over de Noord-Ierse grens uit de huidige overeenkomst gedeeltelijk ongedaan kunnen worden gemaakt, mochten de partijen geen overeenstemming bereiken. Als de wet van kracht wordt dan zou worden teruggekomen op een van de gevoeligste onderwerpen uit de Brexit-onderhandelingen.

Het Verenigd Koninkrijk is al sinds 31 januari geen lid meer van de EU, maar houdt zich momenteel gedurende de overgangsperiode nog wel aan een aantal afspraken. Die periode loopt in december van dit jaar af. Over een nieuwe relatie tussen het land en de Unie wordt vanaf dinsdag weer onderhandeld. De partijen hadden half oktober eerder al als deadline gesteld.

„De EU is heel duidelijk over het tijdsschema. Ik ben dat ook”, zegt premier Boris Johnson maandag in een verklaring. Volgens hem moet er voor 15 oktober een akkoord liggen, wil het nog van kracht kunnen worden voor de transitieperiode eindigt. „Als we voor die tijd geen overeenstemming bereiken, kan ik me niet voorstellen dat er een vrijhandelsakkoord tussen ons gesloten kan worden en dan moeten we dat beide aanvaarden en naar de toekomst kijken.” Zo’n No Deal-scenario zou volgens de premier „een goed resultaat” zijn voor het VK.

Noord-Ierland

Drie anonieme bronnen zeggen maandag in de FT dat in een nieuw wetsvoorstel voor de Britse interne markt elementen staan die ingaan tegen de lopende Brexit-afspraken. Het gaat volgens de krant om regels ten aanzien van het douanetoezicht in Noord-Ierland en om afspraken rond staatssteun. De BBC heeft dat bevestigd.

Lees ook: Corona zit nu ook aan tafel bij de Brexit-gesprekken

Downing Street zegt dat de onderhandelingen nog lopen, maar dat er wel wordt gewerkt aan een achtervang voor het geval die mislukken. Critici vrezen dat het voorstel over de Noord-Ierse grens kan leiden tot een vertrouwensbreuk tussen de onderhandelingspartners. EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft maandagochtend gewaarschuwd dat de bestaande afspraken dienen te worden gerespecteerd.

Voor de achtste onderhandelingsronde die dinsdag begint in Londen staan handel en bestuur op de agenda. Verder wordt gesproken over energie, mobiliteit en juridische kwesties. De verwachting is niet dat deze ronde een akkoord bereikt zal worden. Of de deadline van 15 oktober wordt gehaald, is dan ook nog maar de vraag. De transitieperiode eindigt op 31 december - ook als er géén deal wordt gesloten. Eerder sloot het VK al uit de transitiefase te zullen verlengen.

Reacties

De EU heeft boos gereageerd op de plannen van de Britse regering. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gaat er vanuit dat de Britse regering zich aan de bestaande uittredingsafspraken houdt. Von der Leyen wees erop dat de Britten dat onder internationale wetgeving zijn verplicht.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond sprak zich stevig uit op Twitter. Hij suggereerde dat het besluit in strijd is met de internationale wetten en omschreef dat als „gevaarlijke stap” voorwaarts. In Noord-Ierland werd ook met onbegrip gereageerd. Michelle O’Neill van de nationalistische partij Sinn Féin tweette dat zo ver afwijken van de huidige protocollen een zeer groot „verraad” zou betekenen en bovendien het Goede Vrijdagakkoord in gevaar brengt.

Twitter avatar vonderleyen Ursula von der Leyen I trust the British government to implement the Withdrawal Agreement, an obligation under international law & prerequisite for any future partnership. Protocol on Ireland/Northern Ireland is essential to protect peace and stability on the island & integrity of the single market.