advies in groep 8 Sociaal-economische achtergrond bepalend bij schooladvies

De sociaal-economische achtergrond van een leerling is van grote invloed op het advies over de vervolgopleiding, concludeert Kimberley Lek in haar proefschrift Teacher knows best?, waarop zij vrijdag aan de Universiteit Utrecht promoveerde. De etnische achtergrond van een leerling in groep 8 heeft over het algemeen geen invloed op het schooladvies dat een leraar aan het eind van het jaar geeft. Wel zijn er grote verschillen per school: leerlingen met een migratie-achtergrond worden op sommige scholen opvallend over- of ondergeadviseerd. In het verleden kreeg deze groep als geheel relatief vaak een te laag schooladvies van de leraar, maar die trend lijkt inmiddels dus gekeerd.

Lees ook: De sociaal-economische achtergrond van een kind is bepalend bij schooladvies