Acht mensen veroordeeld voor moord op journalist Khashoggi

Saoedi-Arabië Vijf mannen, die eerder ter dood waren veroordeeld, kregen twintig jaar celstraf.
Hatice Cengiz, de weduwe van Khashoggi, spreekt met pers over de zaak.
Hatice Cengiz, de weduwe van Khashoggi, spreekt met pers over de zaak. Foto Sedat Suna / EPA

Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft maandag acht mannen veroordeeld voor hun rol in de moord op journalist Jamal Khashoggi. Dat meldden staatsmedia. Vijf mannen kregen twintig jaar cel, drie anderen celstraffen van zeven tot tien jaar.

Eerder hadden de vijf mannen die nu twintig jaar is opgelegd, de doodstraf gekregen. De zonen van Khashoggi schreven in mei dat ze de moordenaars van hun vader vergaven. Dankzij die vergeving zou de doodstraf van het vijftal zijn omgezet in twintig jaar gevangenisstraf.

In een verklaring op Twitter schrijft Hatice Cengiz, de weduwe van Khashoggi, dat de uitspraak een „complete juridische aanfluiting” is. Volgens haar wordt met de uitspraak de zaak gesloten zonder dat waarheid over de verantwoordelijken voor de moord op Khashoggi boven water komt. „Ik ben meer vastbesloten dan ooit om te vechten voor gerechtigheid voor Jamal”, schrijft ze.

Twitter avatar mercan_resifi Hatice Cengiz / خديجة This is my statement in response to the ruling today. #Khashoggi https://t.co/rPxzWhetb1
Lees ook: Wie zich tegen de Saoedische kroonprins verzet, neemt nog altijd veel risico’s

Khashoggi raakte in 2018 vermist na een bezoek aan het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel. Uit onderzoek van Turkse autoriteiten bleek dat hij in het consulaat was vermoord. Vermoedelijk is zijn lichaam daarna in stukken gesneden. Zijn overblijfselen zijn nooit teruggevonden.

Als columnist voor de Amerikaanse krant The Washington Post was Khashoggi een uitgesproken criticus van de Saoedische regering. In 2019 publiceerde een team van de Verenigde Naties een onderzoek waaruit de betrokkenheid van onder meer de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman bij de moord op Khashoggi bleek. De autoriteiten in Riyad hebben altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van de journalist.