Aardbeving van 0,9 gemeld in centrum Groningen

Gaswinning De aardbeving had een kracht van 0.9. Het gebeurt niet vaak dat aardbevingen in Groningen hun epicentrum in de provinciehoofdstad hebben.
Schade aan Groningse huizen van eerdere bevingen.
Schade aan Groningse huizen van eerdere bevingen. Foto Kees van de Veen

In het stadscentrum van Groningen heeft op maandagavond een aardbeving met een kracht van 0,9 plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI. Het gaat om een geïnduceerde aardbeving, wat betekent dat de beving het gevolg is van de gaswinning in de provincie.

Lees ook: Toezichthouder SODM: ‘Versterking Groningse huizen duurt nog 20 jaar’

Hoewel er regelmatig aardbevingen door gaswinning plaatsvinden in de provincie Groningen, komt het niet vaak voor dat de provinciehoofdstad zelf getroffen wordt. Dat gebeurde dit jaar slechts één keer eerder.

De aardbevingen door gasboringen in Groningen zorgen regelmatig voor schade aan huizen. Vanaf deze maand kunnen inwoners van Groningse gemeenten aanspraak maken op de waardedalingsregeling, waarbij mensen een vergoeding voor schade aan hun huizen kunnen krijgen. De eerste gemeenten waarvan inwoners een vergoeding kunnen claimen zijn Loppersum en Appingedam. Volgens RTV Noord hebben meer dan 4.300 mensen dat in de eerste week gedaan.

Eind vorige maand maakte het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) bekend dat Groningers ook immateriële schade vergoed krijgen. Mensen die psychisch hebben geleden door de bevingen kunnen tot 5.000 euro aan smartegeld krijgen.