Topfavoriet Djokovic gediskwalificeerd op US Open

Grandslamtoernooi De nummer één van de wereld sloeg zondag een tennisbal tegen een lijnrechter en werd gediskwalificeerd vanwege wangedrag.
Novak Djokovic is zondag gediskwalificeerd voor de US Open omdat hij een tennisbal tegen een lijnrechter had geslagen.
Novak Djokovic is zondag gediskwalificeerd voor de US Open omdat hij een tennisbal tegen een lijnrechter had geslagen. Foto Al Bello/Getty Images

Tennisser Novak Djokovic is zondag gediskwalificeerd in de achtste finales van het grandslamtoernooi US Open. De nummer één van de wereld sloeg een tennisbal tegen een lijnrechter en werd gediskwalificeerd vanwege wangedrag.

In de eerste set tegen Pablo Carreño Busta sloeg Djokovic gefrustreerd een bal weg omdat hij zijn service had weggegeven. De lijnrechter werd vervolgens in het gezicht geraakt en ging op de grond zitten. Nadat Djokovic ging kijken hoe het met haar ging, werd hij na overleg tussen de scheidsrechters gediskwalificeerd.

Twitter avatar EoinSheahan Eoin Sheahan „there’s no way Novak Djokovic can possibly look any worse this year” Djokovic: https://t.co/lNakdpAxDD

Djokovic was de topfavoriet om het toernooi te winnen. Hij zou hiermee zijn achttiende grand slam winnen waarmee hij in de buurt kon komen van Rafael Nadal (19 gewonnen Grand Slams) en Roger Federer (20 gewonnen Grans Slams). Zowel Nadal als Federer ontbreken dit jaar op de US Open.

Excuses

De als eerste geplaatste Djokovic bood enkele uren na zijn diskwalificatie zijn excuses aan op Instagram. „Deze hele situatie heeft me erg verdrietig en leeg gemaakt. Ik heb gecheckt hoe het met de lijnrechter is en de toernooileiding vertelde me dat ze zich godzijdank goed voelt. Het spijt me buitengewoon dat ik haar zoveel stress heb bezorgd.”

Lees ook: De lastige vragen rond de US Open

De Serviër schreef verder dat hij dit alles wil omzetten „in een les voor mijn groei en evolutie als speler en mens.”

Dit bericht bekijken op Instagram

This whole situation has left me really sad and empty. I checked on the lines person and the tournament told me that thank God she is feeling ok. I‘m extremely sorry to have caused her such stress. So unintended. So wrong. I’m not disclosing her name to respect her privacy. As for the disqualification, I need to go back within and work on my disappointment and turn this all into a lesson for my growth and evolution as a player and human being. I apologize to the @usopen tournament and everyone associated for my behavior. I’m very grateful to my team and family for being my rock support, and my fans for always being there with me. Thank you and I’m so sorry. Cela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim. Proverio sam kako se oseća linijski sudija, i prema informacijama koje sam dobio, oseća se dobro, hvala Bogu. Njeno ime ne mogu da otkrijem zbog očuvanja njene privatnosti. Jako mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno. Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju sa turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek, ali i teniser. Izvinjavam se organizatorima US Opena. Veoma sam zahvalan svom timu i porodici što mi pružaju snažnu podršku, kao i mojim navijačima jer su uvek uz mene. Hvala vam i žao mi je. Bio je ovo težak dan za sve.

Een bericht gedeeld door Novak Djokovic (@djokernole) op

Coronavirus

De US Open is de eerste grand slam sinds de uitbraak van het coronavirus en dit jaar ontbreken veel grote namen, zoals Nadal en de nummer één van de wereld bij de vrouwen Ashleigh Barty. Redenen hiervoor zijn zorgen over de situatie in de Verenigde Staten, verschillende (lokale) maatregelen en een mogelijke quarantaineplicht bij terugkomst. Ook willen veel spelers zich kunnen voorbereiden op Roland Garros dat door de uitbraak is verplaatst van eind mei naar eind september.

Djokovic kreeg afgelopen zomer veel kritiek over zich heen omdat hij een eigen toernooi organiseerde in de Balkan. Hier werden handen geschud en was publiek welkom. Uiteindelijk raakte Djokovic zelf en nog drie spelers besmet met het coronavirus.