Pogacar wint negende etappe Tour, Roglic verovert gele trui

Tour de France Tadej Pogacar van UAE Team Emirates won de negende etappe zondag. Primoz Roglic veroverde de gele leiderstrui.
Tadej Pogacar van UAE Team Emirates heeft zondag de negende etappe van de Tour gewonnen.
Tadej Pogacar van UAE Team Emirates heeft zondag de negende etappe van de Tour gewonnen. Foto David Stockman/Belga

De 21-jarige Tadej Pogacar van UAE Team Emirates heeft zondag de negende etappe in de Tour de France gewonnen. Hij bleef Primoz Roglic net voor, die de gele leiderstrui veroverde. De Brit Adam Yates was als klassementsleider aan de rit begonnen maar kwam op achterstand binnen. Roglic, de kopman van Jumbo-Visma, leidt het klassement met 21 seconden voorsprong op de Colombiaan Egan Bernal.

Twitter avatar LeTour Tour de France™ 2⃣1⃣ 🇸🇮 @TamauPogi is the youngest stage winner of the 21st century! 🇸🇮 @TamauPogi entre dans l’histoire du Tour de France. #TDF2020 https://t.co/4c0R3mNBCN

Marc Hirschi was de opvallendste man in de bergrit. De Zwitser van Team Sunweb reed 90 kilometer alleen aan de leiding maar werd 2 kilometer voor de streep bijgehaald. Hij sprintte nog naar de derde plek. Bauke Mollema kwam als zesde binnen op elf seconden. Tom Dumoulin finishte in een groep op een kleine minuut van de ritwinnaar.

Maandag wordt er niet gereden. Het is de eerste rustdag in deze Tour. (ANP/NRC)