Opnieuw grootschalige demonstraties in Wit-Rusland

Wit-Rusland In een demonstratie in de hoofdstad Minsk liepen naar schatting honderdduizend mensen mee. Ze eisten het vertrek van president Loekasjenko.
In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zouden naar schatting honderdduizend mensen protesteren.
In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zouden naar schatting honderdduizend mensen protesteren. Foto AP

Tienduizenden mensen in Wit-Rusland hebben op zondag gedemonstreerd tegen het bewind van president Loekasjenko. De grootste betoging speelde zich af in de hoofdstad Minsk, waar volgens persbureau AP honderdduizend mensen op de been waren. Ook in steden als Brest en Grodno is geprotesteerd.

Net als tijdens eerdere protesten was de oproerpolitie in groten getale aanwezig. Ze heeft tientallen arrestaties verricht. Op video’s op sociale media is te zien dat groepen gemaskerde mannen demonstranten omsingelen en richting politiebusjes sleuren. Met name mannelijke betogers worden meegenomen.

Twitter avatar BBCWillVernon Will Vernon Here’s some more of what we saw at the protest today - including the end, when police violently attacked and dragged away dozens of protestors. Filmed by @LizaVereykina https://t.co/QgKeB9lfMt
Lees ook: Wat Wit-Russen verwachten van de protesten in hun land

De betogers in Minsk wilden evenals tijdens de protesten afgelopen weken het Onafhankelijkheidsplein bereiken, maar ze werden door politie- en legertroepen tegengehouden. De manifestanten liepen vervolgens richting het Paleis van Onafhankelijkheid buiten het centrum, waar waterkanonnen werden ingezet om de menigte uit elkaar te drijven.

Sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus wordt haast dagelijks op grote schaal gedemonstreerd in Minsk. In de verkiezingen kreeg president Loekasjenko 80 procent van de stemmen, terwijl onafhankelijke peilingen wezen op een overwinning voor oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja. Volgens de betogers is sprake van verkiezingsfraude en moet Loekasjenko, die het land al sinds 1994 bestuurt, aftreden.