Een dode, zeven gewonden door steekpartijen in Birmingham

Verenigd Koninkrijk In de nacht van zaterdag op zondag werden in het centrum meerdere mensen neergestoken. De politie noemt het een ‘groot incident’, er wordt gezocht naar één verdachte.
Een agent bewaakt een van de afzettingen in het centrum van Birmingham, waar onderzoek wordt gedaan naar de steekpartijen.
Een agent bewaakt een van de afzettingen in het centrum van Birmingham, waar onderzoek wordt gedaan naar de steekpartijen. Foto Phil Noble/Reuters

In de Britse stad Birmingham zijn zondag vlak na middernacht vier steekpartijen geweest. Daarbij is zeker één persoon overleden, zeven anderen raakten gewond. Dat heeft West Midlands Police, de politie-eenheid in de regio, zondagmiddag bekendgemaakt, in de loop van het onderzoek naar de geweldadigheden. Het gaat volgens de autoriteiten om een ‘groot incident’.

Het onderzoek naar de omstandigheden duurt voort. Aangenomen wordt dat de steekpartijen in het centrum van de stad, die in zo’n twee uur tijd plaatsvonden, met elkaar verband houden. Er wordt gezocht naar één verdachte, wiens identiteit nog niet is vastgesteld.

De politie ontving de eerste melding rond half één ‘s nachts, daarna werden op meerdere plekken andere mensen neergestoken. Het overleden slachtoffer is een man. Een andere man en een vrouw zijn zwaar gewond geraakt, vijf anderen zijn eveneens gewond. Zij zijn volgens de autoriteiten buiten levensgevaar. De slachtoffers lijken willekeurig te zijn aangevallen, stelt de politie in het meest recente persbericht.

Twitter avatar WMPolice West Midlands Police 🔴 We are treating four incidents from last night as a linked series, and are looking for one suspect. 🔴 Enquiries to identify and trace him are ongoing. 🔴 We’re trawling through CCTV images, and will release any images which may help our investigation as soon as we can.

Meer agenten

Om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de gebeurtenissen heeft de politie een speciale webpagina geopend. Mensen die getuige waren of zelfs video’s of foto’s hebben waarop het incident te zien is, kunnen via dat ares contact opnemen met recherche. Enkele straten zijn zondagmiddag nog afgesloten voor onderzoek ter plaatse. Volgens de omroep BBC is het uitgaansgebied Gay Village, waar veel terrassen zijn, afgesloten.

Als de politie een ‘groot incident’ (major incident) afkondigt, treden speciale regelingen in werking zodat verschillende diensten samenwerken in het onderzoek. Mogelijk is er een breder veiligheidsrisico voor het publiek. Al vroeger op zondag werd inwoners aangeraden niet naar het centrum te komen. „Uw veiligheid is onze zorg”, stelde de politie in de eerste persverklaring. Vanaf zondagmiddag zijn meer en zwaarder bewapende agenten op straat in Birmingham.