Laatste ontwikkelingen Covid-19

925 nieuwe meldingen van coronabesmettingen

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 6 september het belangrijkste nieuws over de coronacrisis bij. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit waren de hoofdpunten van zondag:

  • Er zijn zondag 925 nieuwe besmettingen door het coronavirus gemeld. Het gaat niet alleen om nieuwe besmettingen: ook correcties van eerdere dagen worden meegeteld.
  • GroenLinks zal niet instemmen met de 'coronanoodwet'. Volgens partijleider Jesse Klaver zet het wetsvoorstel de Tweede Kamer buitenspel en kan het kabinet via de wet „per decreet” regeren.
  • Op zondag zijn er in India 90.632 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Nooit eerder kwamen wereldwijd er zoveel besmettingen bij in één land op één dag.

 

Lees hier het coronablog van maandag 7 september

Alleen nog maar muziek bij Studio Brussel na coronabesmettingen

Alle medewerkers van de Belgische radiozender Studio Brussel moeten in quarantaine nadat er twee coronabesmettingen werden vastgesteld de afgelopen dagen. Hierdoor kunnen de komende dagen geen programma’s worden gemaakt. Zodoende ziet de zender zich gedwongen alleen nog maar muziek te draaien.

Twee programma’s rond de spits worden nog wel uitgezonden en worden door presentatoren vanuit huis gemaakt. „De gezondheid van onze mensen gaat natuurlijk boven alles. We konden niet anders dan tot deze collectieve quarantaine overgaan. Ik weet dat onze luisteraars hier alle begrip voor gaan opbrengen”, schrijft zenderbaas Jan Van Biesen op de website van Studio Brussel.

Twitter avatar stubru Studio Brussel Studio Brussel in quarantaine: alleen maar muziek na 2 bevestigde coronabesmettingen. https://t.co/MJN38BGzjs.

Toename aantal besmettingen in Verenigd Koninkrijk 'verontrustend'

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal geregistreerde besmettingen zondag opgelopen met 2.988, het hoogste aantal sinds mei. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemde de stijging „verontrustend”. Vooral onder jongeren vinden besmettingen plaats. „Maar we hebben in andere landen gezien dat de stijging van het aantal besmettingen onder jongeren zorgt voor een toename bij iedereen”, zei Hancock. Verder riep hij iedereen op zich aan de coronamaatregelen te houden.

Twitter avatar MattHancock Matt Hancock The rise in the number of #coronavirus cases seen today is concerning It's vital that everyone follows the guidelines & remember: #HandsFaceSpace If you have #coronavirus symptoms, please self-isolate & get a test: VISIT: https://t.co/IuaL6mhJES
DIAL: 119 https://t.co/b1NqNfPuOq

Uitbraak in verpleeghuis Oud-Beijerland

In een verpleeghuis in Oud-Beijerland is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Veertien bewoners en vijftien medewerkers van de revalidatieafdeling van het tehuis zijn besmet, meldt de organisatie Zorgwaard zondag. Een van de bewoners is opgenomen in het ziekenhuis.

Vrijdag is al overgegaan op zogeheten geïsoleerde verpleging op de afdeling. Dat betekent dat de cliënten worden verzorgd door een vaste groep medewerkers die extra hygiënische maatregelen naleven. De organisatie meldt dat zondag voorbereidingen zijn genomen door alle besmette bewoners bij elkaar op een aparte afdeling onder te brengen. Dit dient te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Lees ook: Deel personeel in verpleeghuis Budel was besmet zonder het te merken

925 nieuwe meldingen van coronabesmettingen

Er zijn op zondag 925 nieuwe besmettingen van het coronavirus gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het coronadashboard, dat dagelijks cijfers ontvangt van het RIVM over nieuw geregistreerde gevallen. Daarbij gaat het niet altijd om nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur: ook correcties van eerdere dagen en later verwerkte tests worden in de dagcijfers meegenomen.

In de veiligheidsregio Haaglanden werden volgens de laatste cijfers 184 nieuwe besmettingen gemeld. Amsterdam-Amstelland registreerde 149 positieve coronatests en in Rotterdam-Rijnmond kwamen er 115 coronabesmettingen bij.

De vijf zwaarst getroffen gemeenten in Nederland zijn Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Montfoort en Delft. Afgelopen week werden in Montfoort achttien nieuwe besmettingen geregistreerd, onder meer bij spelers van een voetbalclub en bezoekers van een café. In Den Haag en Delft, beide onderdeel van de veiligheidsregio Haaglanden, werden 115 en 24 nieuwe besmettingen geregistreerd. Vooral in Delft is de afgelopen weken een opmerkelijke stijging aan coronagevallen waarneembaar, al lijkt de piek daar voorbij. In Amsterdam en Rotterdam liggen de aantallen al sinds een maand relatief hoog.

Jesse Klaver: GroenLinks stemt niet in met 'coronawet'

GroenLinks zal de komende week niet instemmen met de 'coronanoodwet'. Dat zegt partijleider Jesse Klaver zondag in een interview met nieuwswebsite Nu.nl. Belangrijkste reden daarvoor is dat het wetsvoorstel volgens hem de Tweede Kamer buiten spel zet en het kabinet „per decreet” laat regeren. „De minister kan zonder goedkeuring van het parlement grondrechten inperken. Als volksvertegenwoordiging mogen we dit niet laten gebeuren.”

De nieuwe wet moet de lokale noodverordeningen, die aan het begin van de coronacrisis van kracht gingen, vervangen. De regering had al in juni een nieuwe wet willen laten ingaan, maar toen kreeg het voorstel veel kritiek. Nu is de tijdelijke Wet maatregelen Covid-19 opgesteld, waarover politici vrijdag werden bijgepraat. Binnenkort wordt in beide Kamers gedebatteerd en gestemd over het nieuwste voorstel. Als het wordt aangenomen, worden de noodmaatregelen verankerd in de wet voor zes maanden: het is een tijdelijke wet.

„Ik denk dat hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer de volksvertegenwoordiging moet worden meegenomen in de maatregelen die het kabinet wil nemen, in plaats van dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge die via een persconferentie bekendmaken”, stelt Klaver in het interview. „Het is ook belangrijk voor het draagvlak dat alle argumenten in een open debat worden gewisseld.”

Volgens de GroenLinks-leider zijn ook veel „weldenkende burgers” om dezelfde reden tegen de coronaspoedwet. Met die kritiek van burgers is hij het eens - in het gesprek neemt hij afstand van complotdenkers en mensen die misinformatie verspreiden.

Luister ook naar deze recente aflevering van Haagse Zaken: Wat we tot nu toe weten over de ‘coronanoodwet’

Record aantal besmettingen in India, Duitsland stuurt hulp

In de afgelopen 24 uur zijn in India 90.632 mensen positief getest op het coronavirus, meldt het ministerie van Gezondheid. Nooit eerder kwamen wereldwijd er zoveel besmettingen bij op één dag. Het totaal aantal dat mensen dat overleed aan corona steeg met 1.065 naar in totaal 70.626. In India zijn 4,1 miljoen mensen besmet. Naar verwachting is India op maandag het één na zwaarst getroffen land ter wereld, het passeert daarmee Brazilië. De Verenigde Staten is al geruime tijd koploper met 6,2 miljoen besmettingen en bijna 193.000 doden.

De sterke stijging komt volgens medische experts in India omdat er meer wordt getest. Een andere reden is dat reisrestricties langzaam worden opgeheven. In de hoofdstad New Delhi wordt maandag het metronetwerk deels weer opgestart. De Indiase regering is bezorgd over de slechte staat van de economie. In het tweede kwartaal slonk de economie met 23,9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Door de lockdown verloren miljoenen Indiërs hun baan.

Bekijk ook de fotoserie: Corona-afval sorteren zonder bescherming

Duitsland kondigt zondag aan India te gaan helpen bij de strijd tegen het coronavirus. Het gaat volgens de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller om een van de grootste coronasteunpakketen ter wereld. Het land stuurt 330.000 testkits en 600.000 stuks beschermende uitrusting ter waarde van 15 miljoen euro. Ook verstrekt de Duitse regering voor 460 miljoen aan leningen om de hulpverlening mee te financieren.

In het buitenland: protesten in Israël en Australië

Duizenden Israëliërs hebben zaterdagavond voor de elfde week op rij gedemonstreerd bij de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem. Ook op talloze bruggen en viaducten verspreid over Israël gingen demonstranten de straat op. Ze eisen het aftreden van Netanyahu. Hij ligt al maanden onder vuur vanwege zijn weifelende aanpak van het coronavirus en vanwege verdenkingen van fraude en corruptie. Tegen de premier lopen drie corruptiezaken. Bij de protesten werden dertien arrestaties verricht.

Na een piek in het aantal besmettingen in maart stelde de regering onder leiding van Netanyahu een strenge lockdown in waarna het aantal infecties sterk terugliep. Om de economie te redden besloot de regering in mei het land weer open te gooien, ook evenementen werden toegestaan. Het leidde tot de tweede golf van besmettingen met meer duizend nieuwe gevallen per dag. In een aantal gebieden in Israël, waar voornamelijk ultra-orthodoxe joden wonen, dreigt een nieuwe totale lockdown. In de afgelopen maanden zijn ruim duizend mensen overleden aan het coronavirus.

In de Australische deelstaat Victoria gingen zondag tientallen demonstranten met zwaarbewapende agenten op de vuist tijdens een protestmanifestatie. Bijna vierhonderd aanwezigen kregen een boete omdat zij zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Een aantal van hen weigerde een mondkapje te dragen tijdens de demonstratie. Zij willen dat de strenge lockdown wordt opgeheven, zo mag je alleen binnen een gebied van 5 kilometer van je huis boodschappen doen. Een vrouw kreeg een boete toen ze een aantal kilometer verder een pak yoghurt ging kopen.

Waar in de rest van Australië het aantal besmettingen zeer laag is, heeft Victoria met miljoenenstad Melbourne meer moeite om het virus onder controle te houden. Zaterdag overleden nog elf mensen aan het coronavirus. De strikte lockdown in Victoria, begin augustus ingesteld, is verlengd tot eind september. Volgens Daniel Andrews, de premier van Victoria, is het niet veilig om te demonstereren. „Het is niet slim om te protesteren, het is egoïstisch om te protesteren maar bovenal is het onwettig.”

Welkom in een nieuw blog

Het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • Op het Malieveld en online demonstreerde de zorg voor hogere lonen. Het protest was een initiatief van de SP samen met GroenLinks, de PvdA en de vakbonden FNV, CNV en NU’91.
  • Bij het RIVM kwamen tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 654 nieuwe meldingen van coronabesmettingen binnen. Vrijdag lag dit aantal nog op 744 nieuwe gevallen, het hoogste aantal nieuw gemelde besmettingen in weken.

 

Lees hier het blog terug van zaterdag 5 september.
[/up]