Laatste nieuws Covid-19

Bedrijven vragen 5,3 miljard subsidie aan in tweede ronde noodpakket

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de ontwikkelingen rondom corona op maandag 7 september is gesloten.

Lees hier verder in het blog van dinsdag 8 september

Reisadvies Griekse eilanden aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor de Griekse eilanden aan naar 'oranje'. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden. Wie terugkeert van een van de eilanden, moet tien dagen in quarantaine. De aanpassing geldt vanaf dinsdag.

Het ministerie past het reisadvies aan omdat het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus tijdens hun vakantie op een van de eilanden is „flink gestegen”. De eilanden, onder meer Kreta, Zakynthos en Rhodos, zijn populair bij Nederlandse toeristen. Voor het Griekse vasteland en het schiereiland Peloponnesos blijft wel code 'geel' gelden.

Het Verenigd Koninkrijk haalde eerder vandaag ook zeven Griekse eilanden af van de lijst van veilige bestemmingen. Het gaat onder meer om Kreta, Lesbos en Santorini, melden Britse media. Britse reizigers moeten bij thuiskomst twee weken in quarantaine.

Toeristen op Rhodos. Foto Louisa Gouliamaki/AFP

Bedrijven vragen 5,3 miljard subsidie aan in tweede ronde noodpakket

Nederlandse bedrijven hebben in de periode van juni tot september voor een gezamenlijke som van 5,34 miljard euro aan tegemoetkoming voor lonen aangevraagd.

Dat is minder dan tijdens de eerste ronde van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Toen is voor 9,9 miljard euro loonhulp aangevraagd, schrijven minister Wouter Koolmees (D66) en staatssecretaris Bas van ’t Wout (VVD) van Sociale Zaken maandag aan de Tweede Kamer. Er zijn tijdens deze tweede ronde ruim 65.000 verzoeken gedaan. Daarvan werden er 63.000 toegekend, waarmee 1,3 miljoen werkenden geholpen zijn.

De NOW-regeling werd in het leven geroepen zodat werknemers hun personeel kunnen doorbetalen, ondanks weggevallen inkomsten door de coronacrisis. Afhankelijk van het omzetverlies, betaalt de staat tot 90 procent van het loon uit. Vanaf 16 november kunnen werkgevers opnieuw een aanvraag doen voor loonsubsidie.

Voor de tweede ronde van de Tozo, de noodregeling voor zelfstandigen, kwamen nog eens 103.000 aanvragen binnen. De meerderheid betrof een verzoek tot het verlengen van de inkomensondersteuning. Met de regeling kunnen zelfstandigen een tegemoetkoming voor weggevallen inkomen krijgen, of een lening voor hun bedrijf. Vooral zelfstandigen uit de sectoren handel, cultuur, sport en recreatie en horeca en onderwijs dienden een aanvraag in. Zelfstandigen kunnen vanaf 1 oktober weer om tegemoetkoming vragen.

Eind augustus kondigde het kabinet een derde steunpakket aan waarvoor het 11 miljard heeft uitgetrokken. De UWV, Belastingdienst, Inspectie SZW en FIOD werken samen om misbruik van de noodsteun te voorkomen, benadrukken de bewindsmannen.

Nachtclub Bitterzoet in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Spanje passeert half miljoen besmettingen

  • Volgens de cijfers van de Johns Hopkins University zijn in Spanje in totaal 525.549 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daarmee is Spanje het eerste Europese land met meer dan 500.000 besmettingen. Op vrijdag lag het Spaanse totaalaantal nog op 498.989 besmettingen. Volgens de regering is deze tweede golf echter minder dodelijk dan de eerste. Er zijn in Spanje maandag acht sterfgevallen door Covid-19 gemeld.
  • De organisatie van grandslamtoernooi Roland Garros in Parijs heeft de bezoekersaantallen voor de editie van dit jaar teruggedraaid. Aanvankelijk zouden dagelijks maximaal twintigduizend mensen mogen komen. Dat is nu teruggedraaid naar maximaal 11.500 bezoekers per dag. Reden is een aanscherping van de coronaregels in Frankrijk. De deelnemende tennissers verblijven in geselecteerde hotels en mogen alleen op wedstrijddagen naar het stadion.
  • Er zijn inmiddels tien coronabesmettingen gemeld in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Vanwege de overbevolking en slechte hygiëne in het kamp, wordt gevreesd dat dit aantal de komende dagen verder zal oplopen. Er zitten momenteel bijna 13.000 asielzoekers in het kamp, waarvan er nu ongeveer duizend zijn getest op het coronavirus. Iedereen in het kamp moet, voor zover dat kan, in isolatie blijven.
  • Studenten in Brussel krijgen hun diploma dit jaar uitgereikt tijdens een ceremonie op de Grote Markt. Dat hebben twee Brusselse universiteiten bekendgemaakt. Het plein zal volgens afstandsregels worden ingericht en na elke ceremonie worden stoelen ontsmet. Daarnaast zijn er looproutes van en naar het plein en moeten de gasten verplicht mondkapjes dragen.

 

Lees ook: Duitsland doet het beter, België loopt voor

RIVM: afgelopen etmaal 797 nieuwe coronabesmettingen

Het RIVM heeft tot 10.00 uur maandagochtend 797 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er minder dan gisteren, toen 925 mensen positief testten op het virus. 135 van de nieuwe besmettingen werden in Amsterdam geconstateerd. In Rotterdam waren dat er 77, in Den Haag testten 44 mensen positief op het virus.

Het nieuwe aantal besmettingen beslaat niet altijd slechts de afgelopen 24 uur: ook correcties van eerdere dagen en later verwerkte tests worden in de dagcijfers meegenomen. Dit effect is doorgaans sterker na het weekend. Daarom zijn de nieuwe cijfers op maandag vaak relatief hoog.

Afgelopen etmaal nam het aantal coronapatiënten op de ic's met twee af tot 31. Het aantal covidopnames op de reguliere ziekenhuisafdelingen steeg met vier naar 109.

Nieuwe lockdownmaatregelen in Casablanca vanwege toename aantal besmettingen

In het Marokkaanse Casablanca zijn maandag nieuwe lockdownmaatregelen ingevoerd om het oplopende aantal besmettingen in de miljoenenstad in te perken. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb zondag bekendgemaakt, meldt het Marokkaanse persbureau MAP. De maatregelen zullen zeker twee weken van kracht zijn.

Alle routes van en naar de stad zijn vanaf maandag afgesloten. Ook zijn scholen van alle niveaus gesloten: van het basisonderwijs tot en met het universitair onderwijs. Voor inwoners van Casablanca geldt bovendien een avondklok tussen 22.00 uur en 05.00 uur, behalve voor beoefenaars van vitale beroepen, zoals politieagenten, zorgmedewerkers en personeel in de voedselvoorziening. Winkels en restaurants blijven open, zij het met striktere openingstijden. Winkels moeten uiterlijk om 20.00 uur sluiten, restaurants om 21.00 uur.

Reden voor de maatregelen is de „aanzienlijke stijging” van het aantal besmettingen met het virus, aldus de minister van Volksgezondheid. Afgelopen weken nam het dagelijkse aantal bevestigde besmettingen in Marokko toe, met 2.234 nieuwe besmettingsgevallen op zondag. Daarvan werd 42 procent gemeld in de regio Casablanca. „Het virus dreigt ons te overweldigen. Daarom zijn drastische maatregelen nodig, anders loopt de situatie de komende dagen waarschijnlijk uit de hand”, aldus Taleb.

Reizigers op een busstation in Casablanca eind juli. Foto Fadel Senna / AFP

Britse minister: Oxford-vaccin kan mogelijk begin volgend jaar worden toegediend

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zegt goede hoop te hebben dat het coronavaccin, van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford, begin volgend jaar beschikbaar kan worden gesteld aan de bevolking. In een interview met radiozender LBC zegt hij dat, hoewel goedkeuring nog niet zeker is, de zaken „er goed voor staan”. Als alle tests goed gaan, wordt het vaccin in het beste geval eind dit jaar toegediend, maar waarschijnlijk „in de eerste paar maanden van volgend jaar”, aldus de minister.

Het middel van AstraZeneca is een van de meest vergevorderde vaccins wereldwijd. De proeven bevinden zich momenteel in fase 3, wat wil zeggen dat duizenden proefpersonen ermee worden ingeënt om de werkzaamheid en eventuele zeldzame bijwerkingen vast te kunnen stellen. Momenteel bevinden nog drie andere vaccins zich in dit stadium. Rusland en China hebben bovendien al twee vaccins goedgekeurd, nog voordat fase 3 is doorlopen.

Volg de wereldwijde race naar een vaccin in de Coronavaccintracker van NRC

Het Verenigd Koninkrijk heeft dertig miljoen doses van het vaccin van AstraZeneca besteld. Andere landen, waaronder Nederland en later de hele Europese Unie, deden hetzelfde. Tot dusver werden voor honderden miljoenen doses contracten afgesloten. Hoewel de tests nog lopen, is het farmaceutisch bedrijf alvast begonnen met de productie van het vaccin, vertelde Hancock op de radio. „Als er goedkeuring is, zijn we klaar voor de uitrol.” De Britten hebben, evenals andere landen, deals gesloten met meerdere vaccinproducenten.

CPB: banken kunnen gevolgen coronacrisis nog wel even aan

Banken in Nederland kunnen voorlopig nog wel kredietverliezen op bedrijfsleningen, te wijten aan de coronacrisis, opvangen. De buffers van de sector maken dat in elk geval ook het komende half jaar nog mogelijk. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) maandag in een rapport over de economische gevolgen van de crisis.

Een stijging in het aantal faillissementen vormt op de lange termijn een risico voor de positie van banken, omdat leningen dan niet meer worden terugbetaald. De schade is tot nu toe beperkt gebleven omdat de sectoren die het meest onder druk staan relatief weinig, dan wel lage leningen hebben lopen. Daarin verschilt de coronacrisis van de recessie van 2008. De bedrijven die destijds werden geraakt, waren in veel grotere mate afhankelijk van banken en hadden daardoor een grotere invloed op diezelfde banken. Ook het steunbeleid van het kabinet helpt de coronaschade zoals geleden door banken tot nu toe te beperken, stelt het CPB.

Hoewel het aantal faillissementen volgens het CPB vooralsnog beperkt is gebleven, verandert dat komend jaar. Het bureau voorspelt vooral faillissementen in sectoren als de horeca, cultuur, sport en recreatie. Daar is het percentage bedrijven dat op omvallen staat gestegen met respectievelijk 8,5 procentpunt en 12,6 procentpunt. Die stijging was zonder de coronacrisis niet zo hoog geweest, benadrukt het CPB.

Het hoofdkantoor van ABN-Amro aan de Zuidas in Amsterdam. Foto Peter Hilz / ANP

Teststraat in Purmerend raakt 132 coronatests kwijt

De GGD Zaanstreek-Waterland is 132 coronatests kwijtgeraakt die donderdagochtend werden afgenomen in de teststraat aan de Gorslaan in Purmerend. Dat bevestigt de GGD naar aanleiding van berichtgeving van de regionale omroep NH Nieuws maandag.

De buisjes, met daarin een wattenstaaf met uit de keel en neus afgenomen slijm, zijn vermoedelijk in een koffer gezet en vervolgens nooit bij het betreffende laboratorium aangekomen. De GGD ontdekte dat de tests verdwenen waren op het moment dat een medewerker naar het lab belde om te vragen naar de uitslag van de betreffende tests.

Alle gedupeerden zijn inmiddels op de hoogte gebracht, aldus de GGD. Veertig hebben zich opnieuw laten testen of hebben gezegd dat nog te gaan doen. 92 gedupeerden weigerden een hertest. „De beweegredenen om niet opnieuw te testen, zijn niet van iedereen bekend. Maar sommige mensen hadden bijvoorbeeld lichte klachten, die in de tussentijd zijn overgegaan”, aldus de GGD.

Vluchtelingen vast in oorlogsgebieden vanwege gesloten ambassades

Honderden vluchtelingen die toestemming hebben om naar Nederland te komen, kunnen hun visum niet ophalen bij een aantal Nederlandse ambassades, omdat deze vanwege de coronacrisis een grote achterstand hebben opgelopen. De vluchtelingen kunnen daardoor niet aan hun reis beginnen, meldt de organisatie Vluchtelingenwerk maandag. Het gaat om familieleden van statushouders die in aanmerking komen voor gezinshereniging.

Naar schatting van Vluchtelingenwerk kunnen zo'n 1.500 mensen hun visum niet ophalen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan maandag niet zeggen of dat aantal klopt, maar bevestigt wel dat meerdere ambassades de afgelopen maanden vanwege corona noodgedwongen moesten sluiten. De meeste zijn inmiddels weer open, maar kunnen door de opgelopen achterstand niet iedereen onmiddellijk helpen. Daarnaast speelt mee dat sommige landen hun grenzen dichtgooiden vanwege het virus, zegt het ministerie. Vaak moeten vluchtelingen naar een ander land afreizen voor hun visum omdat hun eigen land een Nederlandse ambassade ontbeert.

De ambassades waar het volgens Vluchtelingenwerk onder andere om draait, zijn die in Caïro (Egypte) en Amman (Jordanië). De diplomatieke posten waren gesloten vanwege de coronacrisis, maar zijn volgens het ministerie inmiddels weer open. De ambassade in Beiroet is nog wel dicht, niet vanwege corona maar vanwege de grote explosie in de haven van de Libanese hoofdstad. Veel Syriërs moeten naar Beiroet afreizen voor hun visum.

'Meer drukte en overlast in recreatiegebieden sinds uitbreken pandemie'

Sinds het uitbreken van de coronapandemie is het aanzienlijk drukker geworden in natuurgebieden. Boswachters en handhavers melden meer drukte en overlast, blijkt maandag uit een enquête van het onderzoeksprogramma De Monitor van KRO-NCRV. Driekwart van de 158 ondervraagde boswachters en boa's vindt dat de toegenomen drukte nadelig is voor de natuur en bijna de helft vindt dat „het toerisme in de natuur de spuigaten uit loopt”.

Bijna alle boswachters en boa's (98 procent) stelden dat het dit jaar duidelijker drukker was in Nederlandse recreatiegebieden dan voorheen. Volgens vier op de vijf van hen heeft die toegenomen drukte voor extra overlast gezorgd. Ze zagen bijvoorbeeld meer afval rondslingeren. Ook zouden mensen vaker illegale feesten in stiltegebieden organiseren, kamperen op plekken waar dat niet is toegestaan of open vuren stoken in kwetsbare natuur. Van de ondervraagden vond 94 procent dat meer publiek geld moet worden uitgetrokken voor handhaving in natuurgebieden.

Volgens de boswachters en boa's werd het ook voor de pandemie jaarlijks drukker in Nederlandse natuurgebieden, met ook toen al overlast tot gevolg. De helft van de ondervraagden stelde in de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met 'gevaarlijke acties' door recreanten. Een deel van de boswachters spreekt bijvoorbeeld van toenemend verzet tegen mountainbikepaden. Bezoekers van natuurgebieden strooien bijvoorbeeld punaises of glasscherven op deze paden in een poging mountainbikers te weren.

De 158 ondervraagde boswachters en boa's werken voor de natuurorganisaties Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De Landschappen. Ze vulden de enquête in de loop van de zomer in.

Een handhaver in een natuurgebied bij Venlo. Foto Chris Keulen

'Tekort aan werkplekken voor mensen met een taakstraf'

Nederlandse reclasseringsinstellingen hebben een tekort aan werkplekken voor mensen die een taakstraf opgelegd hebben gekregen. Dat zegt Reclassering Nederland tegen het Dagblad van het Noorden. Door de coronacrisis zijn veel werkplekken vervallen, zoals in verzorgingstehuizen, kringloopwinkels en voedselbanken.

Uitvoering van de taakstraffen kwam in maart volledig stil te liggen, zegt Stephanie van Erve van Reclassering Nederland tegen het dagblad. In juni kon de draad weer worden opgepakt, maar vanwege de anderhalvemeterregel is nog altijd sprake van significant minder werkplekken dan voorheen. De reclasseringsdiensten kijken nu of bedrijven in de land- en tuinbouwsector ruimte hebben voor mensen met een taakstraf.

Het is onduidelijk hoe groot de achterstand bij de reclasseringsdiensten precies is. In Nederland worden jaarlijks zo'n dertigduizend taakstraffen van in totaal twee miljoen uur opgelegd. Van Erve verwacht dat de achterstand eind 2021 is weggewerkt.

'Gehandicaptenzorg onder druk vanwege tekort aan testcapaciteit'

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) maakt zich zorgen over het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. Dat schrijft voorzitter van de VGN Boris van der Ham maandag in een brief aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). De gehandicaptenzorg zou hierdoor zwaar onder druk staan.

Zorgmedewerkers moeten nu vaak vier tot vijf dagen wachten tot ze de uitslag van hun coronatest ontvangen, zegt Van der Ham. In die periode moeten ze thuisblijven, waardoor het voor zorgorganisaties lastig is de bezetting rond te krijgen. Als een wachttijd van maximaal 48 uur niet gegarandeerd kan worden, stelt Van der Ham, zijn organisaties genoodzaakt personeel met lichte klachten aan het werk te zetten. „Of om noodzakelijke zorg niet te verlenen.”

De Jonge zei eind augustus dat docenten en zorgmedewerkers mogelijk voorrang krijgen bij het testen op Covid-19 als de problemen met de testcapaciteit aanhouden. Afgelopen weken bleek dat de laboratoria die de monsters uitlezen de grote testvraag amper meer aankunnen. Het kabinet probeert de testcapaciteit te vergroten en roept mensen op zich alleen te laten testen bij klachten.

Nederlandse export daalt met 9 procent in eerste helft 2020

In de eerste helft van 2020 is vanuit Nederland voor bijna 23 miljard euro minder aan goederen geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een afname van 9 procent, terwijl de export in het eerste kwartaal, waarin het coronavirus Europa bereikte, nog op vrijwel hetzelfde niveau lag als in 2019.

Voornamelijk wordt die daling veroorzaakt door de coronacrisis. Nederland had tegelijkertijd ook te maken met flink lagere handelsprijzen. De exportprijzen daalden in het eerste kwartaal al met 2 procent en in het tweede kwartaal met 6 procent. Vooral de prijzen van olie en gas waren lager.

De export naar het Verenigd Koninkrijk, een van de belangrijkste exportbestemmingen, is het hardst gekrompen. De uitvoer van goederen van Nederlandse makelij naar het VK is volgens het CBS in het eerste half jaar met 23 procent gedaald. Eind 2019 stonden de Britten nog op de derde plaats als afnemer van Nederlandse goederen, maar na de formele Brexit zijn ze gezakt naar de vijfde plaats. De export naar China groeide juist met 18 procent. Duitsland blijft de belangrijkste exportbestemming.

Werkgeversorganisaties reageren tegenover persbureau ANP bezorgd op de exportkrimp. „Dit is een zelden vertoonde krimp van de export van goederen”, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. „Juist in het buitenland verdienen we als Nederland onze boterham. 34 cent van elke euro! Vandaar onze grote zorgen over deze cijfers.”

Volgens de werkgevers moet in sommige bedrijfstakken de hardste klap nog komen. Ze beschouwen het derde steunpakket - momenteel in de maak - dan ook als absoluut noodzakelijk.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC maandag het belangrijkste nieuws over de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van zondag:

  • Er zijn zondag 925 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Het gaat niet alleen om nieuwe besmettingen: ook correcties van eerdere dagen worden meegeteld.
  • GroenLinks zal niet instemmen met de 'coronanoodwet'. Volgens partijleider Jesse Klaver zet het wetsvoorstel de Tweede Kamer buitenspel en kan het kabinet via de wet „per decreet” regeren.
  • Op zondag zijn er in India 90.632 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Nooit eerder kwamen wereldwijd er zoveel besmettingen bij in één land op één dag.

 

Lees hier het blog terug van zondag 6 september.