Bijna driehonderd arrestaties tijdens protesten in Hongkong

Parlementsverkiezingen Demonstranten gingen de straat op tegen het eerder genomen besluit om de parlementsverkiezingen uit te stellen. De verkiezingen zouden zondag gehouden worden.
De oproeppolitie grijpt in tijdens een grootschalige demonstratie in Hongkong zondag.
De oproeppolitie grijpt in tijdens een grootschalige demonstratie in Hongkong zondag. Foto Tyrone Siu/Reuters

De politie in Hongkong heeft zondag bijna driehonderd betogers gearresteerd tijdens een demonstratie tegen de omstreden veiligheidswet en een eerder besluit om de parlementsverkiezingen uit te stellen. Dat meldt persbureau Reuters. Zondag zouden de parlementsverkiezingen worden gehouden maar deze werden uitgesteld vanwege de toename in het aantal coronabesmettingen.

Demonstranten zongen zondag slogans als „bevrijd Hongkong”. Onder de nieuwe veiligheidswet, die het onder meer strafbaar stelt om te streven naar afscheiding van China, zijn dit soort uitlatingen verboden. De politie stelde in een verklaring 298 demonstranten te hebben gearresteerd voor het bijwonen van een illegale bijeenkomst. Onder de arrestanten zouden ook enkele prominente activisten zijn, zoals voormalig bestuurder van Hongkong Leung Kwok-hung en Figo Chan.

Lees ook: Fundamentele vrijheden verdwijnen in hoog tempo uit Hongkong

Het besluit van Lam om de verkiezingen uit te stellen was een tegenslag voor demonstranten en de oppositie. Zij hadden gehoopt dat tijdens de parlementsverkiezingen de onvrede kon worden omgezet in verkiezingswinst. De helft van de parlementariërs wordt gekozen tijdens de verkiezingen, de andere helft wordt benoemd met meestal Beijinggezinde kandidaten. De verkiezingen staan nu gepland op 6 september 2021.

Veiligheidswet

Na maanden van demonstraties werd eind juni de veiligheidswet aangenomen door het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres, de top van het Chinese parlement. De wet geeft Beijing een wapen in handen om de opstandigheid de kop in te drukken. Zo kunnen met de wet separatisme, het omverwerpen van de staat en heulen met buitenlandse machten, bestraft worden met een levenslange gevangenisstraf.

Het aannemen van de wet werd internationaal kritisch ontvangen. Zo veroordeelde de Europese Unie de stap en noemde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) de ontwikkeling „zorgelijk”. De Verenigde Staten legde elf bestuurders van Hongkong en andere Chinese topfiguren sancties op.