Gerechtshof: Geert Wilders schuldig aan groepsbelediging, geen straf

Gerechtshof PVV-leider Geert Wilders is veroordeeld voor groepsbelediging vanwege zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Hij krijgt daarvoor geen straf, omdat het gerechtshof in Den Haag zwaar laat meewegen dat hij al jaren bedreigd en beveiligd wordt.
Geert Wilders in de extra beveiligde rechtszaal bij Schiphol.
Geert Wilders in de extra beveiligde rechtszaal bij Schiphol. Foto Robin van Lonkhuijsen/EPA

PVV-leider Geert Wilders is veroordeeld voor groepsbelediging vanwege zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Hij krijgt geen straf. Dat heeft het Haagse gerechtshof vrijdag besloten. Geert Wilders gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen de veroordeling van het gerechtshof in Den Haag, aldus het ANP vrijdag.

Op 19 maart 2014 stelde de PVV-leider tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag de vraag aan het publiek of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder „Minder! Minder!” als antwoord. „Nah, dan gaan we dat regelen”, antwoordde Wilders. Een groep van bijna 6.500 personen deed aangifte tegen Wilders wegens discriminatie. De rechtbank in Den Haag oordeelde in 2016 dat Wilders zich door zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak schuldig had gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg daarvoor geen straf. Zowel Wilders als het OM gingen tegen de uitspraak in beroep.

Ruim zesenhalf jaar na de uitspraak deed het gerechtshof vrijdag uitspraak in de zaak. Volgens het gerechtshof is Wilders strafbaar voor de groepsbelediging van Marokkanen. Dat kan bijdragen aan de polarisatie in Nederland en gaat verder dan de vrijheid van meningsuiting, aldus het hof. Anders dan de rechtbank eerder oordeelde, sprak het hof Wilders vrij van aanzetten tot discriminatie „omdat de opzet van Wilders niet erop gericht was zijn publiek daartoe aan te sporen”. Wilders krijgt geen straf, omdat het hof zwaar laat meewegen dat hij al jaren bedreigd en beveiligd wordt voor het uitdragen van zijn mening. In hoger beroep was een geldboete van 5000 euro geëist.

Politiek proces

Wilders noemde de rechtszaak een politiek proces. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig minister van justitie, Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD), zijn invloed aanwendde om Wilders strafrechtelijk aan te pakken. Het gerechtshof oordeelde vrijdag dat er geen sprake is van een politiek proces, omdat het volgens het hof niet aannemelijk is dat minister Opstelten invloed uitoefende op het OM om Wilders te vervolgen voor zijn uitspraken.

Wilders werd ook vervolgd voor een andere uitspraak. Op 12 maart 2014 sprak hij voor de camera’s van de NOS over „de Hagenaars, Hagenezen en Scheveningers (…). Die nu stemmen op een veiliger en een socialer en in ieder geval een stad met minder lasten en als het even kan ook wat minder Marokkanen.” Voor die uitspraak werd hij vrijgesproken door het hof, omdat groepsbelediging niet bewezen werd geacht.

In een reactie op de uitspraak zegt Wilders dat „Nederland een corrupt land geworden is” en de vrijheid van meningsuiting „bij het grofvuil is gezet”, meldt ANP. Hij herhaalde het middelpunt van een politiek proces te zijn, een beschuldiging die het gerechtshof vrijdag niet bewezen acht.

Lees ook: Was het nou discriminatie of niet?