Brieven

Brieven 4/9/2020

Grapperhaus

Het Cummings-effect

Politiek gezien heeft premier Rutte het ‘virus Grapperhaus’ in het kabinet en het parlement geïnstalleerd en dat zal zich in de komende tijd snel in onze samenleving verspreiden. In het VK noemen ze dat het ‘Cummings-effect’, naar topambtenaar Cummings uit de directe entourage van Boris Johnson die de coronamaatregelen had overtreden en desondanks aanbleef. Grapperhaus heeft een politieke, staatkundige en morele blunder van de ergste soort begaan. Het lijkt hier te gaan over een typisch geval van een machthebber die zich onkwetsbaar voelt en denkt boven de wet te staan. Extreem-rechts zal de dwaling van Grapperhaus tot het uiterste gaan uitbuiten. Dus laten we hopen dat er snel een afdoende vaccin wordt gevonden tegen het ‘virus Grapperhaus’, voordat extreem-rechts bij de komende verkiezingen in 2021 aan de macht komt en de doktersjas aantrekt.

Grapperhaus (2)

Niet boven de wet

Diep verontrust ben ik over het aanblijven van de minister van Justitie. Het debat van woensdagavond (NRC 3/9) laat zien dat de politieke partijen noch voldoende voeling hebben met wat leeft onder brede lagen van de bevolking noch voldoende inzicht hebben in recht, beleid en leiderschap. Aftreden was in geval van de heer Grapperhaus noodzakelijk. De minister staat niet boven de wet. Dat de oppositie met hem onderhandelt over het boetebeleid versterkt de ongeloofwaardigheid van het hele debat. Voor verdere afbraak van de democratische rechtsstaat hebben we het populisme niet nodig. Als burger voel ik me totaal machteloos.

Corona

Oorzaak en gevolg

Ik lees de laatste dagen in ingezonden stukken (Als het zo gaat wil ik mijn geld terug, NRC 2/9) en op sociale media steeds vaker over de disproportionaliteit van de huidige coronamaatregelen in relatie tot het geringe aantal besmettingen. Is het nu echt zo moeilijk te begrijpen dat dat geringe aantal juist het resultaat is van die maatregelen? Zijn we nu al vergeten tot welke situaties – overbelaste zorg, meer dan honderd sterfgevallen per dag, enz. – het ontbreken van maatregelen vóór half maart leidde ?

Pandemie

Ook Nederland is zwak

In zijn column De trage implosie van de VS (NRC, 2/9) schrijft Luuk van Middelaar onder meer over verwaarlozing van de publieke zaak in de VS en onvermogen de Covid-19 pandemie effectief in te dammen. Het trieste resultaat: 180.000 coronadoden. De meest betrouwbare informatie over het aantal coronadoden in Nederland wordt geleverd door het CBS: tussen 8.500 en 11.700. Dit betekent dat het percentage coronadoden in de VS en Nederland hetzelfde is: 0,05 procent. Als het spectaculair aantal doden in de VS „feilloos de zwakte van Amerika blootlegt”, dan zijn we helaas net zo zwak.

China

Laat het niet bij dreigen

Prima interview door Garrie van Pinxteren ‘Wees niet bang, China heeft Europa net zo hard nodig als andersom’ (NRC, 31/8) over hoe Europa de boot mist met angst voor China, in plaats van China te laten weten waar het over de schreef gaat. Alleen Trump heeft veel bereikt met zijn houding tegenover China. Zo zou Europa China ook moeten aanpakken zodat geen misbruik van onze goedheid meer wordt gemaakt. Alleen al het feit dat China de overeenkomst met het VK over Hongkong aan zijn laars lapt, geeft aan hoe slap onze reacties zijn. Wat is er overgebleven van het dreigement van Boris Johnson de om de Britse nationaliteit aan de burgers van Hongkong te geven?

Correcties/aanvullingen

Onderzoek T-cellen

In Nee, het virus is niet weg. Maar er zijn lichtpuntjes (1/9, p. 4-5) stond dat een Zweedse onderzoek naar T-cellen nog niet officieel gepubliceerd was. Dat klopt niet, het genoemde onderzoek verscheen op 14 augustus online bij het wetenschappelijke tijdschrift Cell.