Slowakije

Zakenman vrijgesproken van moord op journalist Kuciak

Marian Kocner, de zakenman die in Slowakije bekend staat als spil tussen de onder- en bovenwereld, is donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en diens verloofde. Volgens de rechters in Pezinok heeft Kocner nooit de opdracht gegeven hen in februari 2018 in hun eigen huis te laten doodschieten. Tegen Kocner en twee andere verdachten was 25 jaar geëist. Een van hen kreeg die straf ook opgelegd. Eerder werden een tussenpersoon en de ingehuurde schutter na bekentenissen al veroordeeld tot respectievelijk 15 en 23 jaar. De moord leidde in 2018 tot de grootste sociale protesten sinds 1989 en het aftreden van toenmalig premier Fico. Het onderzoek naar de dood van Jan Kuciak en Martina Kusnirova (beiden 27) opende een beerput aan corruptie. (NRC)