Recensie

Recensie Muziek

Rowland brengt mooie ode aan Vasks

Onwillekeurig doet het begin van Distant Light van de Let Péteris Vasks denken aan het beroemde Vioolconcert van Sibelius: een verre en eenzame viool verheft zijn stem, en na verloop van tijd doemt op de achtergrond de duistere klank van het orkest op. Beide werken roepen beelden op aan verlaten witte vlakten, omzoomd door bergketens, maar ook aan een woelig innerlijk landschap.

Violist Daniel Rowland kreeg het ruim twintig jaar oude Distant Light niet uit zijn hoofd, en strikte Vasks vorig jaar zomer als composer-in-residence van zijn Stift Festival rond Weerselo. Van het Vasks-concert in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal liet Rowland een live-registratie maken.

Wat nogal eens ontbreekt op een studio-opname is hier rijkelijk voorhanden: de voelbare spanning en magie van het moment, het musiceren langs de rand van de afgrond – hier en nu moet het gebeuren. En het gebeurt.