Politie houdt demonstrant aan die Omtzigt achtervolgde

Coronamaatregelen Op een filmpje op Facebook is te zien hoe Danny V. wordt aangehouden. Hij is een van de actievoerders die CDA-politicus Omtzigt in Den Haag agressief bejegende.
Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreren op 23 augustus op het Malieveld.
Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreren op 23 augustus op het Malieveld. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Danny V., een van de actievoerders die eind augustus CDA-politicus Pieter Omtzigt in Den Haag agressief bejegende en minutenlang achtervolgde, is in een woning in Heerlen aangehouden door de politie. Dat is te zien op beelden op Facebook. Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat een 26-jarige man uit Heerlen is aangehouden op verdenking van bedreiging, maar kan niet bevestigen dat het om V. gaat.

De 26-jarige Heerlenaar V. was eind augustus aanwezig bij een coronademonstratie in Den Haag die uitmondde in een confrontatie tussen een groepje actievoerders en de politie. Na afloop zag hij samen met enkele mededemonstranten Kamerlid Omtzigt lopen. Een groepje demonstranten, onder wie V., liepen minuten lang achter Omtzigt aan door de stad en filmden hem. „Ik zal je doodslaan”, werd er naar hem geroepen.

Lees ook: Wat bezielt de coronademonstranten die politici belagen?

De beelden van de confrontatie zorgden voor verontwaardiging. Kamervoorzitter Khadija Arib deed aangifte van bedreiging en noemde het gedrag „onbeschoft en onacceptabel”. V. zei achteraf tegen NRC dat zijn actie niet bedoeld was tegen Omtzigt zelf maar tegen het hele politieke bestel. Samen met andere actievoerders strijdt hij tegen de staat omdat hij zich gedupeerd voelt door de coronamaatregelen.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van de verdachte voluit geschreven.