GGD slaat alarm; kan vraag naar testen niet meer aan

Coronatests De vraag naar coronatests steeg deze week ver boven de verwachte 24.000 per dag. Te veel mensen zonder klachten laten zich testen.

Coronateststraat in Groningen. Foto Kees van de Veen
Coronateststraat in Groningen. Foto Kees van de Veen

De GGD kan de stijgende vraag naar coronatesten niet meer bijbenen. Op 67 van de 105 testlocaties konden mensen donderdagochtend niet meer binnen 48 uur terecht voor een coronatest. Slechts op acht testlocaties lukte dat nog net, zegt GGD GHOR-woordvoerder Sonja Kloppenburg donderdag tegen NRC. „Normaal is het: vandaag bellen, vandaag of morgen testen. Dat redden we niet meer.”

De GGD’s moeten momenteel 24.000 tests per dag aankunnen. Zoveel luchtwegklachten – die kunnen wijzen op corona – verwacht het RIVM in deze tijd van het jaar buiten de verpleeg- en ziekenhuizen. Maar de vraag naar de coronatests steeg deze week ver boven die verwachting uit, zegt Kloppenburg. „Er zijn dagen dat er tegen de 45.000 mensen een afspraak willen maken.” Maandag plande de GGD 43.651 afspraken in. Donderdag om 14.30 uur was de grens van 22.500 afspraken al gepasseerd.

Oorzaak is volgens Kloppenburg het grote aantal mensen dat zich laat testen zonder klachten. „Als ik alles bij elkaar optel, kan dat bijna niet anders.” Testen zonder klachten is tegen het beleid: alleen mensen met klachten zijn welkom. Harde cijfers over het aantal klachtloze mensen dat zich toch laat testen heeft de GGD niet.

De GGD’s en het ministerie van Volksgezondheid riepen vorige week al op alleen een coronatest af te laten nemen als er klachten zijn. Toch laten testen zonder klachten leidt tot capaciteitsproblemen en vertragingen. Dat is risicovol, zegt Kloppenburg. Het zorgt ervoor dat mensen die wel snel moeten weten dat zij het coronavirus hebben (in risicogroepen of vitale beroepen) langer op een test moeten wachten. Ook bestaat de kans dat mensen met klachten zich niet aan de zelfquarantaine houden en naar buiten gaan. „Die gaan geen vier dagen binnenblijven voor ze getest kunnen worden. Dat is gevaarlijk voor ons allemaal, veel gevaarlijker dan je niet laten testen als je geen klachten hebt.”

In december moet de testcapaciteit groeien naar 70.000 per dag. In januari moet die honderdduizend zijn. Het is echter de vraag of er dat wel voldoende coronatestkits beschikbaar zijn voor zoveel tests per dag. De GGD kan wegens het gebrek aan testen ook niet verder opschalen. Kloppenburg: „We schalen als een dolle op, maar we kunnen niet verder, omdat er niet genoeg labcapaciteit is.”

De GGD hoopt voor nu dat minder mensen zich zonder klachten zullen laten testen coronatest. „Al houdt 10 procent er nu mee op. Dat is enorme winst”, zegt Kloppenburg. „Daarvoor in de plaats kan weer iemand met klachten een afspraak maken.”