Zoekplaatje met een klassieke Hitchcock-twist

Spelen In The Flower Collectors probeer je in het Spanje van net na Franco een politieke moord op te lossen.

Als democratische waarden onder druk staan, is het gemakkelijk om te wijzen naar een idyllisch verleden. Maar die idylle is bewerkelijk, stelt The Flower Collectors. Het spel brengt ons terug naar 1977, Spanje, net na het overlijden van dictator Francisco Franco. Een land in transitie, waar de voormalige hoeders van de dictatuur de geboorte van een volwaardige rechtsstaat nog niet willen erkennen.

Jorge, ex-politieagent, is zijn been verloren en kan zijn appartement nauwelijks uit. Op een avond vindt er een moord plaats op een nabijgelegen pleintje. Dan staat de jonge linkse journaliste Melinda in de woonkamer: het slachtoffer had haar informatie willen toespelen over de politie.

Het spel ontvouwt zich als een zoekplaatje, waarbij Jorge vanaf zijn balkon – een twist uit Hitchcock-klassieker Rear Window – met camera en verrekijker de straten afspeurt naar bewijs en via walkie-talkie contact zoekt met Melinda. Dat gaat niet altijd gemakkelijk, maar dat maakt het juist bevredigend wanneer je het bewijs later aan elkaar mag rijgen.

The Flower Collectors kiest te stellig kleur, maar weet een boeiend beeld te schetsen van een land waarin het conflict tussen benauwend conservatisme en revolutionaire denkbeelden elke laag van de samenleving onder spanning zet. (LM)

The Flower Collectors, pc, €19,99