Wout van Aert sprint naar tweede etappezege Jumbo-Visma op rij

Tour de France De Belg Wout van Aert pakte een dag na de overwinning van ploegmaat Roglic de vijfde etappe van de Tour de France. Julian Alaphilippe verloor de gele trui vanwege een tijdstraf aan Adam Yates.
Wout van Aert wint de 5e etappe van de Tour de France van Gap naar Privas.
Wout van Aert wint de 5e etappe van de Tour de France van Gap naar Privas. Foto Christophe Petit Tesson/Reuters

Wout van Aert heeft woensdag de vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een grotendeels vlakke rit van Gap naar Privas. De Belgische alleskunner van Jumbo-Visma versloeg in de massasprint de Nederlander Cees Bol van Team Sunweb. Jumbo-Visma had dinsdag met Primoz Roglic ook al een rit gewonnen. De Ier Sam Bennett finishte als derde.

De Fransman Julian Alaphilippe moest zijn gele trui afstaan. De renner van Deceuninck - Quick-Step kreeg een tijdstraf van 20 seconden omdat hij in de slotfase van de rit een bidon had aangepakt. Dat is in de laatste 20 kilometer verboden. Hierdoor komt de Brit Adam Yates aan de leiding. De renner van Mitchelton-Scott heeft een voorsprong van 3 seconden op de Sloveen Primoz Roglic, de ploeggenoot van Van Aert bij Jumbo-Visma.

Saaie rit

Voor de verandering kende de rit een rustige start vanuit Gap. Hoewel het continu heuvelaf ging legde het peloton in het eerste uur slechts 40 kilometer af, ontsnappingen bleven uit. Bennett pakte na 47 kilometer de winst in de tussensprint waarmee de renner van Deceuninck - Quick-Step vanaf dat moment virtueel de drager van de groene trui werd.

Lang bleef dat de enige noemenswaardige activiteit in een rustig voortkabbelend peloton. Benoît Cosnefroy, de leider het bergklassement, mocht een puntje pakken op de Col de Serre Colon. Ook op de Côte de Saint-Vincent de-Barrès (4e categorie) kon Cosnefroy nog een punt aan zijn totaal toevoegen, waarna met nog 16 kilometer te gaan de finale losbarstte.

Ineos, met Bernal, voerde het tempo op en even leek het peloton met hulp van de zijwind te breken. Jumbo-Visma schoof ook naar voren, waar Sunweb-sprinter Bol zich goed omringd wist. Met nog vier man voor zich - onder hen zijn landgenoot Joris Nieuwenhuis - werd Bol perfect ‘gegangmaakt’ in de laatste bochtige anderhalve kilometer. De Alkmaarder was zaterdag (derde) al dicht bij de ritzege geweest, leek er nu nog dichterbij maar zag alsnog Van Aert passeren.

‘Eenvoudigste etappe ooit’

Wout van Aert reed naar eigen zeggen zijn „eenvoudigste etappe ooit” in een rittenkoers. De Belg van Jumbo-Visma won woensdag de vijfde etappe van de Tour de France, een rit waarvan alleen de laatste 15 kilometer konden boeien. „Maar toen was het ook heel hectisch, iedereen wilde voorin zijn. Het was mooi dat ik van de ploeg hier de kans kreeg om voor eigen succes te gaan.”

Lees ook deze reportage over de rit die Roglic dinsdag won: De renners zorgen op de klim voor spektakel, niet de toeschouwers

Van Aert was een dag eerder de op kop sleurende helper van zijn kopman Primoz Roglic, de ritwinnaar van dinsdag. „Ik had geluk dat het vandaag aanvankelijk zo langzaam ging. Ik had tijd genoeg om te herstellen”, vertelde de Belg, die vorig jaar bij zijn Tourdebuut ook al een rit had gewonnen. „Ik heb mijn ritzege nu op zak en zal nog meer gemotiveerd zijn om de ploeg te helpen.”

„Het was belangrijk goed positie te kiezen”, keek hij terug op de laatste honderden meters waarin de renners van Sunweb de sprint aantrokken voor hun kopman Cees Bol. „Ik zat goed achter ze en toen ik Bol de sprint zag aangaan ben ik meteen in zijn wiel gedoken. Ik zat nog wel aan de buitenkant van de bocht, maar ik denk dat ik hem uiteindelijk met een half wiel klopte.”

„Het gaat geweldig met de ploeg”, zei Van Aert. „Gisteren heeft onze kopman getoond dat hij sterke benen heeft, morgen is het weer aan hem.” De zesde rit eindigt donderdag op hoogte.

(ANP)