Het naveltruitje: omstreden, niet minder populair

Van de straat Van de catwalk naar onze kledingkast. Voor welke modetrends wij vallen en waarom. Deze keer: de crop top.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas

Wat?

Als het om ongewenst kleedgedrag voor jonge meisjes gaat, is het naveltruitje al sinds de jaren negentig een gevleugeld begrip. Vier jaar geleden nog haalde het katholieke Stanislascollege in Delft de pers toen het bekend maakte dat meisjes die er een droegen naar huis zouden worden gestuurd. Toen tijdens een paar warme lentedagen leerlingen massaal in korte topjes naar school waren gekomen, hadden leerkrachten daar aanstoot aan genomen.

Je zou denken dat we sinds #metoo minder geneigd zijn vrouwen af te rekenen op kleding, om de verantwoordelijkheid van het ongemak van docenten bij henzelf neer te leggen, maar er zijn nog altijd scholen die het verbieden.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas

Alle kritiek heeft de crop top niet minder populair gemaakt; hij is sinds hij in jaren tachtig door onder meer Madonna en George Michael op de modekaart werd gezet, vaker in dan uit de mode geweest en lijkt op het moment zelfs populairder dan ooit. Misschien ligt in de omstredenheid wel juist de aantrekkingskracht. Of misschien komt dat doordat het, in een tijd dat mode steeds leeftijdslozer wordt, een van de weinige kledingstukken is die nog is voorbehouden aan jonge mensen.

Mensen ja, want ook jonge mannen dragen weleens crop tops.

Wie?

Noa Edelenbos (20, volgt de HBO-opleiding Leisure & Events Management) draagt al sinds haar „dertiende, veertiende” korte tops. Deze heeft ze net gekocht „in een onbeduidend winkeltje” en meteen aangetrokken. Korte tops vindt ze spannender dan lange. „En je ziet niet zo’n lelijke rand zitten in je broek.”

Ook voor Livia Kromopawiro (18, student technische geneeskunde ) is de crop top die ze draagt – ze bestelde hem online bij Shein – niet haar enige, en ook zij draagt ze al jaren. „Ik heb een vrij goed figuur,” zegt ze. „En dat komt met zulke tops goed uit.” 

Als het warm is draagt Luna Willemse (14) graag crop tops, behalve naar school: daar zijn ze nog steeds verboden. Dat wil zeggen: als ze zulke dunne bandjes hebben als het topje van Bershka dat ze vandaag aanheeft. „Het zou de jongens afleiden. Vorig jaar hebben we daar met een groepje meisjes nog tegen gedemonstreerd.”

Jade Blue van Roon (16) mag wel crop tops aan naar school, maar ziet daar zelf van af. „Ik vind het niet echt netjes, ik ben liever wat meer bedekt als ik op school ben.” In haar vrije tijd draagt ze ze vooral als het warm is. „Het is koel, en het is mode.” Haar top met bijpassende rok kocht ze in de VS.

Vlnr: Noa Edelenbos, Livia Kromopawiro, Luna Willemse en Jade Blue van Roon Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas