Tweede Kamerverkiezingen

Ollongren: kiezers kunnen veilig stemmen tijdens verkiezingen

Kiezers kunnen veilig hun stem uitbrengen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De huidige coronamaatregelen zullen ook dan blijven gelden. Dat maakte minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) dinsdag bekend. Ollongren liet de afgelopen maanden onderzoeken of en hoe de verkiezingen veilig door kunnen gaan. Op de stembureaus moeten mensen anderhalve meter afstand van elkaar houden en van de stembureauleden. Het RIVM adviseert de aanwezigheid van beschermingsmiddelen, zoals kuchschermen en ontsmettingsmiddel. Niet alle gebruikelijke stembureaus kunnen open; gemeenten moeten andere opties onderzoeken, zodat er voldoende stemlocaties zijn. Het aantal volmachtstemmen dat een kiezer mag uitbrengen wordt uitgebreid. (NRC)