Oh, die dramatische natuur

Kijken Voor de romantische schilder John Constable stond de heftige natuur voor een meeslepend gevoelsleven.

John Constable, Het strand bij Osmington Mills, 1816.
John Constable, Het strand bij Osmington Mills, 1816. Beeld: Melvin Moti / Collectie David Thomson

Dreigende wolken pakken samen boven zee. Achter die wolken beschijnt de zon het water aan de horizon zo fel dat je je ogen dichtknijpt tegen de schittering. Schaduwen trekken over de dramatische kliffen langs het strand van Osmington Mills, aan de Engelse zuidkust.

John Constable (1776-1837) schilderde dit strand zo fabelachtig goed in 1816, dat het twee eeuwen later nog perfect invoelbaar is wat het geluid van de golven moet zijn geweest, of hoe de wind er langs de rotsen suisde. De Britse kunstenaar was gefascineerd door wolken, regenbogen en zonnestralen. Nauwkeurig hield hij bij onder welke weers- en lichtomstandigheden hij geschilderd had. Voor hem stonden die natuurverschijnselen gelijk aan een heftig gevoelsleven. „Painting is but another word for feeling”, schreef hij aan een vriend.

Teylers Museum in Haarlem brengt nu de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze meester uit de romantiek, die nog altijd wordt gezien als een van de vaders van de moderne schilderkunst.

19 sept t/m 31 jan in Teylers Museum, Haarlem