Minder aanvragen tweede NOW-ronde

Loonsteun Ruim 65.000 organisaties vroegen loonsteun aan voor juni tot en met september. In de eerste ronde waren dat er nog 150.000.

Werkgevers hebben fors minder gebruikgemaakt van de tweede ronde van loonsubsidie NOW. Ruim 65.000 organisaties hebben loonsteun aangevraagd voor de periode juni tot en met september, zo heeft uitkeringsinstantie UWV dinsdag gemeld. In de eerste ronde van de loonsubsidie – voor maart, april en mei – waren er meer dan twee keer zoveel aanvragen: 150.000.

Via de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) kunnen werkgevers tot 90 procent van hun loonsom vergoed krijgen. Maandag was de laatste dag dat werkgevers de loonsubsidie konden aanvragen voor de tweede periode.

In juni zijn veel overheidsmaatregelen versoepeld: de horeca heropende, evenals culturele instellingen zoals concertzalen en musea. Veel ondernemers die in het voorjaar nog NOW-steun kregen, hadden die in de zomer niet meer nodig. Een kleiner deel kon niet voldoen aan de voorwaarden.

Veel werkgevers stelden hun aanvraag uit tot het laatste moment. Zo’n 20.000 aanvragen, ruim 30 procent van het totaal, kwamen in de laatste week. 5.400 organisaties wachtten tot de laatste dag. Door te wachten wilden werkgevers meer zicht krijgen op hun werkelijke omzetverlies. Als zij hun omzetverlies te pessimistisch inschatten, zouden zij aanvankelijk een hoog voorschot krijgen, dat zij later moeten terugbetalen.

Tussenstand

De tweede ronde van de NOW-regeling is vooral veel aangevraagd door de sectoren horeca en catering, ‘overige commerciële dienstverlening’ (zoals beveiligers en pr-bureaus) en detailhandel, blijkt uit een tussenstand die het UWV eerder publiceerde. Zij waren toen goed voor bijna 60 procent van de aanvragen.

De tussenstand liet verder zien dat het verwachte omzetverlies van NOW-aanvragers in de tweede ronde wat lager ligt. In de eerste NOW-ronde verwachtten aanvragers nog gemiddeld 65 procent omzetverlies. In de tweede ronde was dat 54 procent.

Kleine werkgevers deden de meeste NOW-aanvragen. Zo’n 95 procent van de aanvragers heeft hoogstens vijftig werknemers in dienst. Dat is niet verrassend: volgens CBS-cijfers heeft 99,2 procent van de Nederlandse bedrijven minder dan vijftig werknemers.

Het aanvragen van de derde ronde NOW-steun is mogelijk vanaf half november, werd vorige week bekendgemaakt. Dan vergoedt de overheid nog maximaal 80 procent van de loonsom, in plaats van 90 procent.