Het Blad van september 2020

Inhoudsopgave Het Blad bij NRC is het maandelijkse magazine bij de weekendkrant. Met deze maand onder meer een dubbelinterview met Thekla en Rosa Reuten en een verhaal van Wilfried de Jong.

Het fotoboek van Taschen dat Wilfried de Jong tevoorschijn haalde, was zo zwaar dat ik bijna verbaasd was dat hij het naar de tweede verdieping van de NRC-redactie had weten te torsen. Hij liet het op tafel ploffen. Ik sloeg het open.

Meteen voorin: dé foto.

Over deze foto had hij me eerder gemaild. Hij hangt thuis bij hem aan de muur. „Iedere ochtend tijdens het eten kijk ik ernaar”, zei hij. En nu had hij, eindeloos gefascineerd door dat beeld, de lichtinval, de kleding van de man, ook de maker opgezocht. Een 93-jarige fotograaf die in New Jersey woont.

Over die foto en over die ontmoeting vertelt hij in dit nummer. Toen hij het stuk inleverde, zei hij erbij: „Het was een feest om het te schrijven.”


p.zantingh@nrc.nl

Correctie (4 september 2020): in een eerdere versie stond dat de fotograaf in „New Jersey, NYC” woont. Dat kan niet; New Jersey is een aparte staat en is geen onderdeel van New York City.