Brieven

Hoger onderwijs

Als het zo gaat, wil ik mijn geld terug

Foto Dieuwertje Bravenboer

Afgelopen maandag, bij de start van nu al een bewogen collegejaar, publiceerde NRC het eerste deel van een serie over beginnende studenten (Ook de bivak gaat niet door, 31/8). Het is geen rooskleurig beeld: roosters van de studie biologie zijn tot het allerlaatste moment niet beschikbaar, de zorgopleiding van Defensie begint zonder bivak. Het is de vraag hoeveel opofferingen nog noodzakelijk zijn, met slechts tientallen mensen met Covid-19 op de intensive care. Niet alleen de ruim 150.000 eerstejaars studenten hebben te lijden onder de erbarmelijke kwaliteit van het online onderwijs (hoe goed de bedoelingen ook zijn), meer dan een miljoen Nederlanders die op dit moment een vervolgopleiding doen krijgen niet de kwaliteit waar zij zich voor hebben ingeschreven én voor betalen. Het handhaven van de anderhalvemeterregel doet universiteitsgebouwen de das om, het onderwijs vindt bijna in zijn geheel online plaats. Mijn master Civiel Recht aan de Universiteit Leiden, een gerenommeerd instituut op dit gebied, is vandaag begonnen. In vijf vooraf opgenomen filmpjes van gemiddeld tien minuten leest mijn professor, korrelig te zien in zijn eigen studeerkamer, een stuk tekst voor. Als dit de kwaliteit wordt van mijn onderwijs, dan wil ik graag mijn 2.143 euro terug. En ik zeg u: ik zal niet de enige zijn.