Geen Republiek China meer maar Taiwan in het Taiwanese paspoort

Paspoort Taiwanezen worden in het buitenland te vaak aangezien voor inwoners van China, vindt de Taiwanese regering. Een verandering in het paspoort moet dit in de toekomst voorkomen.
Het design van het nieuwe Taiwanese paspoort is woensdag in de hoofdstad Taipei gepresenteerd.
Het design van het nieuwe Taiwanese paspoort is woensdag in de hoofdstad Taipei gepresenteerd. Foto Ann Wang/Reuters

Inwoners van Taiwan worden in het buitenland te vaak aangezien voor inwoners van China, vinden de Taiwanese autoriteiten. De oorzaak: bovenaan het Taiwanese paspoort prijken sinds jaar en dag de Engelse woorden ‘Republic of China’, wat de officiële naam is van het Aziatische land. Maar binnenkort niet meer. Om alle onduidelijkheid over de landsnaam weg te nemen, verdwijnt Republiek China vanaf januari en komt er in grote letters ‘Taiwan’ op de paspoorten te staan.

Het nieuwe design van het reisdocument werd woensdag gepresenteerd in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu van Taiwan zei tegen persbureau Reuters dat inwoners van zijn land meer hinder ondervinden bij paspoortcontroles sinds de coronapandemie. In veel landen gelden voor Chinese reizigers strengere inreiscontroles sinds de uitbraak van het coronavirus in Wuhan begin dit jaar.

Met het paspoort wil de Taiwanese overheid volgens Wu voorkomen „dat mensen ten onrechte denken dat iemand uit Taiwan uit China komt”. In Chinese tekens staat de aanduiding ‘Republiek China’ overigens nog wel op het document.

Afstand van China

De verandering van het paspoort is een nieuwe stap in het proces van Taiwan om meer afstand te nemen van buurland China. Eerder gingen in Taiwan al stemmen op om de naam van grootste vliegmaatschappij van Taiwan te veranderen. Die draagt nu nog de naam China Airlines.

China ziet Taiwan als een afvallige provincie en heeft er grote moeite mee dat het land zichzelf als onafhankelijk beschouwt. De Republiek China ontstond begin twintigste eeuw, na het vertrek van de laatste Chinese keizer. Aan het einde van de Chinese burgeroorlog, in 1949, werd de republikeinse regering door de communisten verdreven naar het eiland Taiwan. Zo ontstond de huidige staat, die door veel landen niet als onafhankelijke mogendheid wordt erkend.