Charlie Hebdo publiceert Mohammed-cartoons opnieuw

Je suis Charlie In 2015 werden twaalf redactieleden doodgeschoten. In aanloop naar het proces over de aanslag, worden de omstreden cartoons opnieuw gepubliceerd.
In 2016 was er een speciale uitgave van Charlie Hebdo, een jaar na de aanslag.
In 2016 was er een speciale uitgave van Charlie Hebdo, een jaar na de aanslag. Foto Martin Bureau/AFP

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo gaat de Mohammed-cartoons, die de redactie doelwit maakten van een aanslag in januari 2015, opnieuw afdrukken. Dat kondigde het blad dinsdag aan, een dag voordat het proces over de aanslag begint. Op de bewuste cartoons wordt de profeet Mohammed bespot, bijvoorbeeld door hem met een bom in zijn tulband af te beelden. De cartoons wekten destijds woede bij radicale moslims wereldwijd.

Lees ook dit interview met Zineb El Rhazoui, die de aanslag overleefde: ‘In de islam groeit een fascistische ideologie’

De speciale editie memoreert de aanslag op 7 januari 2015 op de redactie van het blad in Parijs. Daarbij werden twaalf redactieleden doodgeschoten. Na een drie dagen durende achtervolging en een gijzelingsactie, werden de twee verdachten door de Franse politie gedood. Wereldwijd werd de leus Je suis Charlie gebruikt als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden.

Woensdag begint het proces tegen veertien verdachten die een rol zouden hebben gespeeld bij de aanslag. Ze worden onder meer vervolgd voor het vervoeren van wapens en het financieren van terrorisme. Hoofdredacteur Laurent Sourisseau zei dinsdag: „We zullen nooit naar bed gaan. We zullen nooit opgeven.”

Charlie Hebdo heeft de voorpagina van de speciale editie op Twitter gepost.

Twitter avatar Charlie_Hebdo_ Charlie Hebdo Numéro spécial : Tout ça pour ça. Retrouvez : 👉 Un florilège des charognards du 7 janvier 2015
👉 Procès : la parole aux familles
👉 Sondage exclusif @IfopOpinion : la liberté d’expression c’est important, mais… Disponible dès demain ! https://t.co/NyiTmva6Kr