Race naar het Witte Huis

Biden: Trump na belediging gesneuvelde militairen ongeschikt

De verkiezingscampagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn begonnen, het is aftellen naar dinsdag 3 november. In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de verkiezingen bij. Wil je echt niets missen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de presidentsverkiezingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de Amerikaanse verkiezingen is gesloten en wordt niet meer bijgewerkt.

Volg het laatste nieuws hier: ‘Trump bagatelliseerde bewust de gevaren van het coronavirus’

Biden: belediging gesneuvelde militairen maakt Trump ongeschikt als president

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft president Donald Trump vrijdag „ongeschikt” genoemd voor het presidentschap, naar aanleiding van een spraakmakende onthulling dat Trump gesneuvelde Amerikaanse militairen zou hebben omschreven als „sukkels”. Trump en zijn medestanders hebben de onthulling van het blad The Atlantic afgewezen als onjuist. Dat meldt AP.

Trump is vrijdag hevig bekritiseerd naar aanleiding van de beschuldigingen. De president zou meerdere beledigende opmerkingen hebben gemaakt over gesneuvelde en gevangengenomen Amerikaanse militairen. Tijdens een bezoek aan Frankrijk in 2018 zou hij gevallen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog op een militaire begraafplaats „sukkels” en „losers” hebben genoemd. De uitspraken, die The Atlantic baseert op anonieme bronnen, zijn onafhankelijk bevestigd door AP.

Volgens Biden zijn de opmerkingen „vernietigend” en „schandelijk” als ze kloppen. „Ik ben in mijn hele carrière nog nooit zo teleurgesteld geweest in een leider met wie ik heb gewerkt, president of anderszins”, zei de oud-vicepresident, wiens zoon Beau heeft gediend in het leger. Beau Biden overleed in 2015 aan kanker.

De onthulling heeft opnieuw de aandacht gevestigd op eerdere beledigende opmerkingen van Trump aan het adres van militairen en hun families - waaronder denigrerende uitspraken over oud-senator John McCain, die tijdens de Vietnamoorlog gevangen werd genomen. Dat zou de president, die zich juist presenteert als een sterke voorvechter van het leger, kunnen schaden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 november.

„Ik heb meer gedaan voor militairen dan bijna wie dan ook”, zei Trump vrijdag in het Witte Huis in reactie op de controverse. Om zijn steun voor het leger te onderstrepen liet hij weten dat hij niet zal toestaan dat de militaire krant Stars and Stripes zal ophouden te bestaan. Het Amerikaanse ministerie van Defensie was van plan de publicatie eind deze maand op te doeken.

”De Verenigde Staten van Amerika zullen onder mijn toezicht NIET bezuinigen op het blad Stars and Stripes”, aldus Trump op Twitter. „Het zal een schitterende bron van informatie blijven voor onze geweldige krijgsmacht!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United States of America will NOT be cutting funding to @starsandstripes magazine under my watch. It will continue to be a wonderful source of information to our Great Military!

Trump erkende vrijdag dat de voormalige stafchef van het Witte Huis John Kelly, een oud-generaal van de Amerikaanse mariniers wiens zoon omkwam in Afghanistan, een bron van de onthullingen over zijn denigrerende uitspraken kan zijn. De oud-stafchef, die van 2017 tot begin 2019 diende in het Witte Huis en al eerder kritiek heeft geuit op Trump, kon volgens hem „de druk van de baan niet aan”.

'Trump noemt gesneuvelde Amerikaanse militairen sukkels'

De Amerikaanse president Donald Trump zou zich tijdens zijn bezoek aan Frankrijk in 2018 zeer denigrerend hebben uitgelaten over de Amerikaanse militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk zijn gesneuveld. Dat blijkt uit een onthulling van The Atlantic. Trump zou de 1.800 Amerikaanse militairen die het leven lieten tijdens de slag om Belleau Wood „sukkels” hebben genoemd om dat ze waren omgekomen.

Trump bracht in 2018 een bezoek aan Frankrijk om te herdenken dat de Eerste Wereldoorlog honderd jaar eerder was geëindigd. Hij zou de Amerikaanse begraafplaats bij Aisne-Marne bezoeken, maar zegde het bezoek af omdat het weer te slecht was. Volgens The Atlantic zou hij daarbij hebben gezegd: „Waarom zou ik naar die begraafplaats gaan? Die ligt vol losers.”

Dergelijke uitspraken over Amerikaanse militairen of het leger liggen politiek bijzonder gevoelig; Amerikaanse oorlogsveteranen hebben een bijzondere positie en hen beledigen geldt als zeer ongepast. Trump noemde de onthullingen van vrijdag „een leugen" en „een schande”. Tegen verslaggevers zei hij volgens persbureau AP: „Om te geloven dat ik negatieve uitlatingen zou doen over onze militairen en gesneuvelde helden, terwijl niemand voor het leger heeft gedaan wat ik heb gedaan.”

Trump zwijgt over Navalny in uitspraken over Rusland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op een campagnebijeenkomst waar het over Rusland ging met geen woord gerept over de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. In plaats daarvan prees hij zichzelf dat hij het goed weet te vinden met Rusland. Dat schrijft The New York Times.

„Deze maniakken praten altijd over Rusland. Ze praten nooit over China”, zei de president. „Goed overweg kunnen met landen is een goede zaak.” Trump noemde als voorbeeld zijn goede verstandhouding met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

De opmerkingen kwamen op een moment dat de druk op Trump oploopt om zich uit te spreken over de vergiftiging van Navalny. De politicus werd twee weken geleden onwel en moest in een Duits ziekenhuis worden opgenomen. Daar werd geconstateerd dat hij vergiftigd was met het zenuwgas novitsjok, vermoedelijk door de Russische staat. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft de aanval wel veroordeeld.

Trump bespotte ook zijn Democratische uitdager Joe Biden, omdat die geregeld een mondkapje draagt vanwege het coronavirus. „Heb je ooit iemand gezien die zo gek is op maskers dragen”, zei Trump ten overstaan van een lachende en juichende menigte. „Als ik een psychiater was, zou ik zeggen dat deze gozer flinke problemen heeft. Ik weet het niet”.

Biden bezoekt Kenosha en spreekt Jacob Blake

Joe Biden heeft donderdag een bezoek gebracht aan Kenosha, waar rellen uitbraken nadat de zwarte Jacob Blake door een agent zeven keer in zijn rug werd geschoten. In de stad in de staat Wisconsin sprak Biden onder andere met familieleden van Blake en telefonisch met Blake zelf.

„Wat me vooral opviel [bij de familie] is het overweldigende gevoel van veerkracht en optimisme dat zij hebben vanwege de reacties die zij krijgen vanuit de gemeenschap,” zei de presidentskandidaat tegenover NBC News over de gesprekken met de familie Blake. Lokale ondernemers uitten tegenover Biden hun zorgen over het vandalisme tijdens de onrust in de stad. Biden veroordeelde de relschoppers onder de demonstranten en beloofde als president hard te zullen werken aan racismeproblematiek in de Verenigde Staten.

Eerder deze week bracht president Trump ook al een bezoek aan Kenosha. Hij ging naar de meubelwinkel die tijdens de rellen in de stad afbrandde en beloofde 42 miljoen dollar vrij te maken voor de lokale politie. Hij kreeg de familie Blake niet te spreken tijdens zijn bezoek.

Het hoofd communicatie van de Trumpcampagne, Erin Perrine, stelde tegenover Fox News dat Biden „slechts om politieke redenen” een bezoek bracht. „Hij wil alleen maar meer politieke verdeeldheid zaaien.” Op de vraag of Trump dat niet ook deed, door met een persteam in de aanloop van de verkiezingen naar Kenosha af te reizen, antwoordde Perrine: „De president wordt altijd overal gevolgd door camera's.”

Biden biddend in een kerk in Kenosha tijdens zijn bezoek. Foto Kevin Lamarque/Reuters

Lees ook deze reportage van onze correspondent: Trump in Kenosha: ‘Dit komt allemaal van de Democraten’

Geen nieuwe politieke Facebookadvertenties in laatste week voor verkiezingen

Facebook staat in de laatste week voor de Amerikaanse stembusgang geen nieuwe politieke advertenties meer toe. Lopende reclamecampagnes voor de politieke partijen kunnen wel op het platform blijven staan. Topman Mark Zuckerberg kondigt donderdag een reeks nieuwe stappen aan om de verspreiding van verkeerde informatie tegen te gaan.

Volgens de Facebook-oprichter, die in de nasleep van de vorige verkiezingen veel kritiek kreeg over het verspreiden van desinformatie via het platform, is het van belang dat dergelijke politieke berichten kunnen worden onderzocht door eigen fact-checkers en journalisten. Bij advertenties die in de laatste zeven dagen voor verkiezingen worden geplaatst is daarvoor geen tijd, schrijft Zuckerberg.

Er zijn meer maatregelen waarmee Facebook wil helpen de integriteit van de verkiezingen veilig te stellen, „door stemmen aan te moedigen, mensen in contact te brengen met gezaghebbende informatie en het risico van verwarring na de verkiezingen te verkleinen”. Zo probeert het de verspreiding van desinformatie of valse geruchten over poststemmen of het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Tot slot worden ook in de dagen na verkiezingsdag stappen genomen. Omdat vanwege het coronavirus verwacht wordt dat veel mensen via de post stemmen, duurt het mogelijk langer voordat alle stemmen zijn geteld. In die periode zal Facebook samenwerken met persbureau Reuters om gebruikers op de hoogte te houden over de bevestigde uitslagen. Er wordt ook strenger opgetreden tegen gebruikers die in Facebookgroepen van milities oproepen tot het veroorzaken van onrust of geweld.

Facebook gaat zich actiever inzetten om onder meer haatzaaien tegen te gaan in advertenties, maakte het bedrijf in juni bekend

Trump tegen inwoners North Carolina: stem zowel via post als in het stembureau

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag gesuggereerd dat inwoners van de staat North Carolina twee keer moeten stemmen tijdens de presidentsverkiezingen. „Laat ze via de post stemmen en bij het stemloket", zei hij in een televisie-interview in antwoord op een vraag over mogelijke stemfraude per post. „Als het systeem zo goed is als ze zeggen dat het is, dan wordt het vanzelf duidelijk dat die persoon niet nog een keer mag stemmen.”

De suggestie van Trump krijgt veel kritiek. Het is namelijk verboden om twee keer een stem uit te brengen. De procureur-generaal van North Carolina, Josh Stein, noemde de opmerking van de president „schandalig". Hij roept alle inwoners van de staat op om niet twee keer te gaan stemmen.

Twitter avatar JoshStein_ Josh Stein Today, President Trump outrageously encouraged NCians to break the law in order to help him sow chaos in our election. Make sure you vote, but do NOT vote twice! I will do everything in my power to make sure the will of the people is upheld in November.

De minister van Justitie William Barr nam het op voor de president. Hij zei dat Trump probeerde duidelijk te maken dat deze manier van stemmen „nog niet goed gecontroleerd kan worden”. Volgens Barr is stemmen per post gevoelig voor fraude. Ook Trump heeft dit standpunt herhaaldelijk ingenomen.

Het per post stemmen is niet nieuw. Tijdens de vorige presidentsverkiezingen in 2016 werd bijna een vierde van de stemmen op deze manier uitgebracht. Dit jaar wordt verwacht dat dit aandeel verder zal toenemen vanwege de coronauitbraak.

Trump klaagt staat Montana aan vanwege briefstemmen

President Trump gaat de Democratische gouverneur van de staat Montana aanklagen. Dat schrijft persbureau Reuters. Gouverneur Steve Bullock had in augustus provincies in zijn staat toestemming gegeven om stemmen via de post overal mogelijk te maken tijdens de presidentsverkiezingen in november.

Bullock zou daarmee volgens Trump en de Republikeinse partij „een ongrondwettelijke machtsgreep” plegen. Het briefstemmen zou alleen in zijn politieke voordeel zijn en niet gericht zijn op de volksgezondheid. Bij de vorige presidentsverkiezingen haalde Trump een meerderheid van de stemmen in Montana. Eerder klaagde Trump de staten Nevada en New Jersey aan vanwege hun pogingen om briefstemmen overal mogelijk te maken.

Vanwege het coronavirus zou stemmen via de post een populaire optie zijn voor kiezers in de VS. Volgens Trump en de Republikeinse partij is briefstemmen juist fraudegevoelig. Democraten beschuldigen de Republikeinen ervan de opkomst bij de verkiezingen te willen beperken, omdat een lagere opkomst in hun voordeel zou zijn.

Lees ook: Wil Trump de posterijen financieel verwurgen?

Naast een juridische strijd met Amerikaanse staten, heeft president Trump zijn al gespannen relatie met sommige Amerikaanse steden verder op scherp gezet. In een ondertekende memo dreigt de president op woensdag de federale financiering van „wetteloze steden” in te trekken. Hierbij gaat het om steden met Democratische burgemeesters waar de afgelopen tijd felle protesten tegen politiegeweld hebben gewoed.

Onder anderen Seattle, Portland, New York en Washington zouden hun financiering kunnen verliezen. „Mijn regering staat geen federale belastingdollars toe om steden te financieren die zichzelf laten vervallen tot wetteloze zones”, schrijft Trump. Minister van Justitie William Barr is gevraagd een lijst op te stellen van „anarchistische jurisdicties” die hun federale financiering dreigen te verliezen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump My Administration will do everything in its power to prevent weak mayors and lawless cities from taking Federal dollars while they let anarchists harm people, burn buildings, and ruin lives and businesses. We’re putting them on notice today. @RussVought45

Trump bezoekt Kenosha ondanks verzoek gouverneur

President Trump heeft dinsdag de stad Kenosha bezocht, ondanks verzoeken van de burgemeester van de stad en de gouverneur van de staat Wisconsin om weg te blijven. „Ik vrees dat uw aanwezigheid ons werk om de verdeeldheid te overwinnen alleen maar zal vertragen”, schreef gouverneur Evers in een open brief aan de president.

Tijdens het bezoek bezocht Trump een wijk waar de afgelopen dagen veel vernielingen werden aangericht. Verder sprak hij volgens persbureau AP met de eigenaren van een meubelzaak die in brand was gestoken. Ook zegde de president 42 miljoen dollar (ruim 35 miljoen euro) toe aan het politieapparaat van de staat, zo meldt persbureau AP. Het geld is bedoeld om de publieke veiligheid te verbeteren. Tijdens Trumps bezoek protesteerden elders in de stad Black Lives Matter-demonstranten. Er was een grote politiemacht op de been om de situatie te monitoren.

De situatie in Kenosha is onrustig sinds een witte agent op 23 augustus een ongewapende Afro-Amerikaanse man zeven keer in de rug schoot. De man overleefde de schietpartij en raakte deels verlamd. Trump bracht dinsdag geen bezoek aan het 29-jarige slachtoffer.

Op de schietpartij volgden hevige protesten en rellen. Daarbij kwam het tot een treffen tussen betogers en gewapende burgers die de wacht hielden bij bedrijven. Tijdens een van die aanvaringen werden twee betogers doodgeschoten door een 17-jarige Trumpsupporter met een semiautomatisch geweer.

Trump heeft de acties van de betogers de afgelopen dagen meerdere malen veroordeeld. Hij omschreef de protesten als „binnenlandse terreur”. Volgens demonstranten die vreedzaam demonstreerden, zijn de manifestaties gekaapt door (deels witte) relschoppers. De president zei dat de demonstranten worden aangestuurd door de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Over het schietincident met de minderjarige Trumpsupporter zei de president maandag op een persconferentie dat de schutter handelde uit zelfverdediging.

Lees ook: Waarom schoot de 17-jarige Kyle Rittenhouse twee betogers dood?

Trump en Biden beschuldigen elkaar van aanwakkeren onrust

Donald Trump heeft maandag de Democratische presidentskandidaat Joe Biden beschuldigd van het „verlenen van morele steun aan vandalen”. Tijdens een persconferentie ging de president in op het geweld dat vorige week plaatsvond in verschillende steden in de VS, waarbij drie mensen zijn omgekomen. „Bidens strategie is zich over te geven aan de linkse maffia. [...] Maar als je dat doet, krijg je geen vrijheid maar fascisme. [...] De Democraten hebben de controle verloren.”

Justitie bekijkt volgens Trump video-opnames van de demonstranten, om de relschoppers tussen hen op te pakken. In verschillende steden zouden al tweehonderd arrestaties zijn verricht. De groep Trumpsupporters die zaterdag naar Portland in de staat Oregon kwam, waar zij pepperspray gebruikten en met verfkogels schoten, was volgens hem vreedzaam. „Verf is geen kogel. Jullie supporters hebben daar iemand neergeschoten, niet met verf maar met een kogel.”

De 17-jarige Kyle Rittenhouse, die in de nacht van dinsdag op woensdag in Kenosha twee mensen doodschoot, handelde volgens Trump uit zelfverdediging. „Mijn gok was dat hij in een zeer benarde situatie zat. Hij had het anders niet overleefd.” Trump zal dinsdag Kenosha bezoeken, ondanks dat de gouverneur van de staat Wisconsin dit niet wil.

Eerder op de dag beschuldigde Joe Biden juist Trump van het opstoken van het geweld: „Deze president heeft lang geleden elk moreel leiderschap in dit land verspeeld. Hij kan het geweld niet stoppen, want hij heeft het zelf jarenlang aangewakkerd.” Biden ontkent dat hij relschoppers steunt. „Rellen zijn geen protest. Plunderen is geen protest. Brandstichten is geen protest. Ik wil een veilig Amerika. Veilig van nog vier jaar Trump.”

Lees ook deze analyse van onze correspondent: VS staan onder hoogspanning na drie doden in week

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houden we het laatste nieuws bij over de campagne in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november.

Deze week staat het partijcongres van de Republikeinen op de agenda, van 24 tot en met 27 augustus in Charlotte, North Carolina. Net als de Democratische conventie wordt het congres in afgeslankte vorm en met name virtueel gehouden. President Trump en vicepresident Mike Pence zullen worden voorgedragen voor een tweede termijn.

Op het Democratische congres vorige week aanvaardde Joe Biden - op afstand - zijn nominatie als presidentskandidaat, met Kamala Harris als zijn running mate.

Lees hier het blog van vorige week terug