Middellandse Zee

‘Noodsituatie’ op Lampedusa na komst migranten

Het Italiaanse eiland Lampedusa kampt met een „noodsituatie” wegens het grote aantal nieuwe migranten dat er is aangekomen. De Italiaanse regering moet ingrijpen, anders gaat Lampedusa „in staking”, zegt burgemeester Totò Martello. Sinds vrijdag zijn er zo’n dertig bootjes met ongeveer vijfhonderd migranten aangekomen, vooral afkomstig van de Tunesische kust. Daarnaast heeft de Italiaanse kustwacht dit weekend 450 migranten gered van een oude vissersboot die dreigde te zinken door de wind. In de nacht van zaterdag op zondag zijn de opvarenden aan wal gebracht op Lampedusa. In het opvangcentrum zitten momenteel zo’n 1.500 mensen. Dat is boven de maximale capaciteit. Voor de vluchtelingencrisis had het eiland zo’n zesduizend inwoners. (AFP)