Laatste nieuws Covid-19

Rutte: clubs blijven gesloten, quarantaineregels voor jonge kinderen versoepeld

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

u

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op dinsdag 1 september het belangrijkste nieuws over het coronavirus bij. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit waren de hoofdpunten van dinsdag:

  • Discotheken en nachtclubs moeten voorlopig gesloten blijven en kinderen tot twaalf jaar die terugkeren uit een gebied waarvoor code oranje geldt hoeven niet meer in quarantaine. Dat maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend op een persconferentie
  • Reizigers die terugkomen uit Zweden hoeven niet meer in quarantaine, nadat het reisadvies is teruggeschaald van oranje naar geel. Het reisadvies voor Slowakije is juist verhoogd naar oranje.
  • De afgelopen zeven dagen zijn er bijna evenveel meldingen over nieuwe coronabesmettingen binnengekomen bij het RIVM als een week eerder. Tussen 26 augustus en 1 september werden 3.597 mensen positief getest, negen meer dan een week eerder.
  • Nadat 16 passagiers van een Tui-vlucht van het Griekse Zakynthos naar Cardiff positief testten op het coronavirus, worden alle 193 passagiers en bemanningsleden van de vlucht verzocht in quarantaine te gaan.

 

Volg hier het coronablog van woensdag 2 september

Rutte vraagt advies in online sessie

Premier Mark Rutte benadrukte vanavond dat er niet „een waarheid of de beste manier” is om met de gevolgen van corona om te gaan. Daarom wordt ook buiten het OMT met deskundigen gesproken. Ook kondigde de premier een online sessie aan waarin mensen ideeën over de aanpak van het coronavirus kunnen delen.

Verder sprak Rutte kort over de besmettingscijfers. Die zijn volgens hem nu „stabiel". „Er zijn rond de vijfhonderd besmettingen per dag en ziekenhuis- en ic-opnames zijn ook stabiel.” Ook zei Rutte dat het reproductiegetal vandaag voor het eerst weer net onder de één zat.

Spannend blijft het zeker, zei de premier, „zeker nu we allemaal terug zijn van vakantie”. In sommige landen waar de situatie ook onder controle leek zijn de cijfers in een paar weken weer „ontploft”. Dat moet volgens hem een waarschuwing zijn.

Minister Hugo de Jonge uitte nog kort zijn zorgen over de toenemende drukte bij de coronateststraten. „De vraag is groter dan de laboratoria aankunnen.” Ook zei de bewindsman dat er momenteel inspanningen zijn om de testcapaciteit verder uit te breiden. Zij zijn afgelopen weekend onder meer twee laboratoria in Duitsland benaderd.

Wekelijkse testen in verpleeghuizen

Minister De Jonge kondigde wel een maatregel aan voor verpleeghuizen: daar zullen wekelijks coronatesten worden uitgevoerd, als in het tehuis een besmetting vastgesteld is. Alle bewoners en medewerkers van een verpleeghuis – dus ook degenen zonder klachten – zullen voortaan wekelijks worden getest en zorgmedewerkers maken preventief gebruik van mondkapjes.

De reden is dat „recent onderzoek leert dat symptomen bij bewoners in verpleeghuizen moeilijk te herkennen kunnen zijn”, aldus De Jonge. Het Outbreak Management Team (OMT) had dit eerder aan het kabinet geadviseerd. Op dit moment worden bewoners pas getest als ze klachten hebben.

Foto Sem van der Wal/ANP

Rutte: clubs blijven gesloten, quarantaineregels voor jonge kinderen versoepeld

Oorspronkelijk was 1 september een belangrijk peildatum wat betreft de coronamaatregelen. Vanavond werd om die reden dan ook een persconferentie gehouden door premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Tijdens deze veertiende persconferentie werden weinig aanpassingen aangekondigd.

Voor discotheken en nachtclubs was er geen goed bericht: die moeten nog altijd gesloten blijven. De risico op een nieuwe uitbraak van het coronavirus blijft te groot, zei Rutte. Er is nog geen nieuwe datum voor de heropening.

Verder werd ook een versoepeling aangekondigd. Alle kinderen tot twaalf jaar die terugkeren uit een land of gebied waarvoor code oranje geldt, hoeven straks niet tien dagen volledig in quarantaine. Als ze geen coronaklachten hebben, mogen ze naar de opvang en naar school. Nu is dat alleen het geval zo voor kinderen in de leeftijd vier tot twaalf jaar. Andere gezinsleden moeten na terugkeer uit voorzorg wel thuis blijven.

Evaluatie coronacrisis: meer regionaal beleid nodig

Om een uitbraak als die van het coronavirus beter de baas te worden, moet de overheid voortaan meer testen, beter communiceren en meer op maat gesneden, regionale maatregelen nemen. Dat staat in een dinsdag gepubliceerde tussentijdse evaluatie van het beleid dat tot nu toe tijdens de coronacrisis is gevoerd. „We moeten ons voorbereiden op een tweede golf maar vooral: alles in het werk stellen om deze te voorkomen”, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) aan de Tweede Kamer.

Voor „het trekken van lessen” werd gesproken of gecorrespondeerd met meer dan honderd experts met zeer uiteenlopende achtergronden, van zorgmedewerkers en artsen tot economen en communicatieadviseurs. In de brief kondigt De Jonge aan dat er vanaf medio september meer aandacht komt voor regionale verschillen in het op dit moment al operationele ‘corona-dashboard’. Zo zal online te zien „of een regio wordt ingeschaald als waakzaam, zorgelijk of ernstig”. Op die manier wil het kabinet duidelijker maken waarom maatregelen in de ene regio strenger zijn dan in de andere.

Op het gebied van testen zegt het kabinet nu meer in te willen zetten op het verruimen van „snel opschaalbare testcapaciteit” en een „duurzame borging” van dit systeem voor eventuele toekomstige uitbraken. Tijdens de eerste golf in de coronacrisis ontstond al snel een gebrek aan testcapaciteit. Ook wil het kabinet laten onderzoeken of het wenselijk en haalbaar is om ,,meer mensen zonder klachten die een hoog risico hebben gelopen” toch te testen. Op communicatiegebied wordt gestreefd naar „betere vindbaarheid van antwoorden” op specifieke behoeften en vragen van burgers.

Een teststraat in Rotterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Reisadvies heel Zweden aangepast van oranje naar geel

Nederlanders die terugkeren uit Zweden hoeven niet meer in quarantaine. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag het reisadvies voor heel Zweden bijgesteld van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (let op: veiligheidsrisico’s).

Reden voor de aanpassing is dat de corona-uitbraak in de regio Västra Götalands län, waarin onder meer de stad Göteburg ligt, nu voldoende onder controle is. Het was de laatste regio waarvoor nog een oranje reisadvies gold. Eerder deze maand werd het reisadvies voor andere delen van het land al aangepast. Toch adviseert het ministerie Nederlanders die naar Zweden gaan „waakzaam” te blijven.

Eerste duel eredivisie vrouwen uitgesteld om corona

De eerste wedstrijd van de eredivisie vrouwen die gepland stond voor aanstaande zondag, wordt verplaatst in verband met het coronavirus. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om het duel tussen PSV en VV Alkmaar dat in Eindhoven gespeeld zou worden.

Bij meerdere leden van de selectie en de staf is het coronavirus recentelijk vastgesteld, zegt de KNVB. In overleg tussen de arts van de bond en de club zelf is daarom besloten het duel te verplaatsen. De nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt. Vanwege privacyredenen wil de voetbalbond niet zeggen hoeveel leden zijn besmet met het virus, dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.

Vorige week werd een oefenduel tussen de eerste vrouwenelftallen van de Eindhovense club en sc Heerenveen ook al geschrapt vanwege coronabesmettingen bij de selectie.

Aantal coronabesmettingen nagenoeg gelijk gebleven

Het RIVM heeft de voorbije zeven dagen bijna evenveel meldingen over nieuwe coronabesmettingen binnengekregen als een week eerder. Van 26 augustus tot en met 10.00 uur op 1 september werden 3.597 mensen positief getest, negen meer dan tussen 19 augustus tot en met 25 augustus. Dat blijkt uit de weekcijfers over Covid-19 die het RIVM dinsdag heeft vrijgegeven.

Het aantal ziekenhuisopnames wegens corona daalde de afgelopen week sterk. Het waren er 57, dat zijn er 27 minder dan de week ervoor. 24 Nederlanders van wie vast stond dat ze Covid-19 hadden, zijn overleden aan het virus. Dat waren er twee weken geleden nog 32. Niet alle gemelde besmettingen, opnames en sterfgevallen gebeurden ook daadwerkelijk in de afgelopen week. Soms worden deze cijfers met vertraging geregistreerd.

Net als vorige week ligt het reproductiegetal rond de 1. Dat betekent dat iedere zieke gemiddeld één andere zieke besmet. Ruim 163.000 mensen meldden zich gedurende de afgelopen zeven dagen bij een teststraat van de GGD. 2,2 procent van hen bleek ook daadwerkelijk besmet met het coronavirus. Dat was twee weken geleden nog 2,5 procent.

Sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland is het virus bij 71.129 mensen vastgesteld. 12.182 patiënten moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, 6.230 mensen overleden.

Een vrouw laat zich testen op corona in de corona teststraat op Schiphol. Foto Ilvy Njiokiktjien

Inflatie eurozone voor het eerst in vier jaar negatief

Voor het eerst in vier jaar zijn de consumentenprijzen in de eurozone gedaald. Er was in augustus sprake van een inflatie van -0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit een dinsdag vrijgegeven schatting van het Europese statistiekbureau Eurostat. De coronacrisis is een belangrijke oorzaak van de prijsdaling. Een maand eerder was er nog sprake van een inflatie van 0,4 procent.

Door de coronacrisis is de vraag naar veel producten afgenomen. De energieprijzen in de eurozone zakten afgelopen maand met bijna 8 procent, die van industriële producten met 0,1 procent. Daarnaast drukte volgens persbureau Bloomberg de zomeruitverkoop in winkels de prijzen.

De Europese Centrale Bank heeft al omvangrijke maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Zo gaat het instituut voor 1.350 miljard euro aan obligaties opkopen. Ook blijft de rente historisch laag. Het doel is om de inflatie op het gewenste niveau van vlak onder de 2 procent te houden.

De werkloosheid in de eurolanden is vorige maand verder opgelopen (pdf). 7,9 procent van de beroepsbevolking in de eurozone, circa 12,7 miljoen mensen, had geen baan. Dat is een stijging van 0,2 procentpunt ten opzichte van de maand juli. Vóór de coronacrisis lag de werkloosheid nog op het laagste punt ooit, 7,2 procent.

Helft minder aanvragen voor tweede ronde loonsteun

Werkgevers hebben fors minder gebruikgemaakt van de tweede ronde van loonsubsidie NOW. Ruim 65.000 organisaties hebben loonsteun aangevraagd voor de periode juni tot en met september, meldt uitkeringsinstantie UWV dinsdag. In de eerste ronde van de loonsubsidie – voor maart, april en mei – waren er meer dan twee keer zoveel aanvragen: 150.000.

Via de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) kunnen werkgevers tot 90 procent van hun loonsom vergoed krijgen. Maandag was de laatste dag dat werkgevers de loonsubsidie konden aanvragen voor de tweede periode.

In juni zijn veel overheidsmaatregelen versoepeld: de horeca ging weer open, evenals culturele instellingen zoals bioscopen, concertzalen en musea. Veel ondernemers die in het voorjaar nog wel NOW-steun kregen, hadden die in de zomer niet meer nodig, bleek eerder deze maand uit een enquête in opdracht van het UWV. Een kleiner deel kon niet voldoen aan de voorwaarden, zoals het niet uitkeren van dividend en bonussen.

Veel werkgevers stelden hun aanvraag uit tot het laatste moment. Zo’n 20.000 aanvragen, ruim 30 procent van het totaal, kwamen in de laatste week. 5.400 organisaties wachtten zelfs tot de laatste dag met hun aanvraag. Door te wachten wilden werkgevers meer zicht krijgen op hun werkelijke omzetverlies in deze periode, bleek uit de UWV-enquête. Als zij hun omzetverlies te pessimistisch inschatten, zouden zij aanvankelijk een hoog voorschot krijgen, dat zij na afloop weer moeten terugbetalen.

Lees ook: De loonsubsidie gaat langzaam verdwijnen, om ‘zombiebedrijven’ te voorkomen

De tweede ronde van de NOW-regeling is vooral veel aangevraagd door de sectoren horeca en catering, ‘overige commerciële dienstverlening’ (zoals beveiligers en pr-bureaus) en detailhandel, blijkt uit een gedetailleerdere tussenstand die het UWV drie weken geleden publiceerde. Zij waren toen goed voor bijna 60 procent van de aanvragen.

De tussenstand liet verder zien dat het verwachte omzetverlies van NOW-aanvragers in de tweede ronde wat lager ligt. In de eerste ronde van de NOW-regeling verwachtten de aanvragers nog gemiddeld 65 procent omzetverlies. In de tweede ronde was dat, tot drie weken geleden, 54 procent. Vooral in de horeca nam het verwachte omzetverlies flink af, van 80 procent in de maanden maart, april en mei naar 54 procent in de zomermaanden.

Kleine werkgevers deden de meeste NOW-aanvragen. Zo’n 95 procent van de aanvragers heeft hoogstens vijftig werknemers in dienst. Dat is niet verrassend: volgens CBS-cijfers heeft 99,2 procent van de Nederlandse bedrijven minder dan vijftig werknemers.

Het aanvragen van de derde ronde NOW-steun is mogelijk vanaf half november, werd vorige week bekendgemaakt. Dan vergoed de overheid nog maximaal 80 procent van de loonsom, in plaats van 90 procent. Vanaf 1 januari wordt dat bedrag stapsgewijs verder afgebouwd. Daarnaast wordt een groot scholingsprogramma opgetuigd om werknemers aan een andere baan te helpen.

Bedrijvigheid industrie vertoont voor het eerst sinds corona weer groei

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in augustus voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis gegroeid. Dat maakt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) dinsdag bekend. De inkoopmanagersindex van Nevi, die in beeld brengt hoeveel de Nederlandse industrie inkoopt, steeg van 47.9 punten in juli naar 52.3 punten in augustus. Een stand onder de 50 punten duidt op krimp, daarboven is sprake van groei.

De toename in het aantal nieuwe orders komt met name doordat de export weer aantrekt, zegt sectorbankier David Kemps van ABN Amro in een verklaring op de website van Nevi. Dit zou komen door de versoepeling van lockdowns in verschillende Europese landen en de groei in de Duitse industrie.

Hoewel de Nederlandse industrie het dieptepunt van de crisis voorbij lijkt, is het volgens Kemps nog te vroeg om te juichen. De index laat een stijging zien ten opzichte van een maand eerder, maar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ligt de productie vermoedelijk nog altijd lager. Daar zal voorlopig geen verandering in komen, verwacht hij, onder andere met oog op een hernieuwde recessie in de eurozone.

Ook reisadvies voor Slowakije op 'oranje'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle niet-noodzakelijke reizen naar Slowakije. De kleurcode voor het land gaat per 1 september op oranje, omdat het land reisbeperkingen heeft ingevoerd voor mensen uit onder meer Nederland. Als Nederlanders naar Slowakije gaan, moeten ze daar verplicht tien dagen in zelfisolatie. Voor Nederlanders die terugkomen uit Slowakije is quarantaine niet nodig, benadrukt het ministerie.

Vanaf dinsdag is, zoals vorige week al duidelijk werd, ook het reisadvies voor Hongarije op 'oranje' gezet. De Hongaren sluiten vanaf deze maand de grenzen voor alle buitenlanders. Alleen Hongaren mogen naar binnen. Zij moeten dan twee weken in quarantaine, tenzij ze twee keer negatief getest worden.

Ook voor een reeks andere Europese landen geldt momenteel het advies er alleen heen te gaan als dat niet anders kan. Het gaat onder meer om Spanje, het Verenigd Koninkrijk en meerdere Oost-Europese staten. Daarnaast zijn er delen van Frankrijk waar Nederlanders als het aan Buitenlandse Zaken ligt beter niet heen kunnen gaan. Buiten Europa geeft het ministerie voor nagenoeg alle landen code oranje.

Inzittenden Tui-vlucht in quarantaine na coronabesmettingen aan boord

Alle 193 passagiers en bemanningsleden van een vlucht van luchtvaartmaatschappij Tui worden verzocht in quarantaine te gaan wegens besmettingen aan boord. Het gaat om een vlucht vorige week van het Griekse eiland Zakynthos naar Cardiff, laten de Welshe autoriteiten maandag weten. Zestien passagiers zijn positief getest op het virus.

Zeven passagiers zouden het virus al bij zich hebben gedragen toen ze aan boord stapten van het vliegtuig. Zij hoorden bij drie verschillende groepen. Volgens de autoriteiten heeft het virus zich vervolgens kunnen verspreiden doordat „vooral mensen tussen de twintig en dertig jaar oud niet genoeg afstand hielden”.

Volgens passagiers met wie de BBC sprak, ging er van alles mis in het vliegtuig. Zo zouden velen hun mondkapje niet goed hebben gedragen en zou er inderdaad slecht afstand zijn gehouden. Hoeveel mensen in totaal besmet raakten aan boord moet nog blijken, de gezondheidsdienst in Wales heeft nog niet met alle passagiers contact opgenomen.

Passagiers stappen uit een vliegtuig van Tui. Reuters/Alkis Konstantinidis

Recordkrimp omzet zakelijke dienstverlening tweede kwartaal

De omzet die is gemaakt in de sector zakelijke dienstverlening, is in het tweede kwartaal met 18,5 procent afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. De sterkste daling was te merken in de reclame- en reisbranche.

Het is de grootste omzetkrimp in de zakelijke dienstverlening die tot nu toe is gemeten. Het vorige dieptepunt was in het vierde kwartaal 2009, na de kredietcrisis, met een daling van 7,6 procent.

De omzetdaling in de reisbranche bedroeg 89,2 procent. In het eerste kwartaal was die overigens ook al gedaald, met 19,2 procent. Alleen de rechtskundige dienstverlening zag een omzetgroei, van 2 procent. Deze is echter wel lager dan in voorgaande kwartalen.

Het algehele ondernemersvertrouwen binnen de zakelijke dienstverlening is nog steeds negatief. Hierbij wordt het aantal ondernemers dat positief is over het ondernemersklimaat afgezet tegen het aantal dat het negatief inziet. Er is wel verbetering merkbaar: de score is van het tweede naar het derde kwartaal toegenomen van -40,3 tot -25,3.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC dinsdag het belangrijkste nieuws over het coronavirus bij. Dit waren de hoofdpunten van maandag:

  • De horeca heeft het afgelopen kwartaal een ongekende klap gehad. Als gevolg van de coronamaatregelen nam de omzet met iets meer dan de helft af ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.
  • Het kabinet maakt 777 miljoen euro extra vrij voor gemeenten, provincies en waterschappen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Het geld is bedoeld om misgelopen inkomsten en extra gemaakte kosten te compenseren.
  • De beperkingen die momenteel gelden voor discotheken en nachtclubs zullen voorlopig niet versoepeld worden. Dat wordt vanavond waarschijnlijk aangekondigd door premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) tijdens een persconferentie.
  • In India werden binnen 24 uur 78.761 nieuwe besmettingen door het coronavirus gemeld. Daarmee werd een wereldwijd record gebroken van nieuw geregistreerde besmettingen in 24 uur in één land.

 

Lees hier al het coronanieuws van maandag terug