Zeker 125 demonstranten gearresteerd in Minsk tijdens landelijke protestdag

Wit-Rusland Het is de tweeëntwintigste dag van protesten in Wit-Rusland. Voor de demonstratie was begonnen stond er al politie- en legermaterieel opgesteld in Minsk.
Op zaterdag werd er ook gedemonstreerd. Toen gingen voornamelijk vrouwen de straat op.
Op zaterdag werd er ook gedemonstreerd. Toen gingen voornamelijk vrouwen de straat op. Foto EPA

De Wit-Russische politie heeft aan het begin van zondagmiddag zeker 125 demonstranten gearresteerd in Minsk. Dat melden persbureaus Reuters op basis van het Russische persbureau RIA. Het protest begon om 14.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd). Op dat moment hadden zich alweer honderden demonstranten verzameld in de binnenstad van Minsk. Op videobeelden van later in de middag is te zien dat er duizenden demonstranten met wit-rode vlaggen door de binnenstad lopen.

Het is de eenentwintigste dag van protesten in Wit-Rusland nadat de zittende president Aleksandr Loekasjenko zichzelf tot winnaar van de verkiezingen uitriep. Loekasjenko viert op zondag tevens zijn 66ste verjaardag. Voor de demonstratie was begonnen stond er al politie- en legermaterieel opgesteld in Minsk, meldt persbureau AFP. De nieuwssite Meduza heeft het over waterkanonnen, arrestatiebussen, auto’s met rollen prikkeldraad en militaire pantserwagens. Verschillende metro-uitgangen in de buurt van het plein zijn gesloten.

Eerder op zondag hebben driehonderd Wit-Russische sporters, waaronder olympische medaillewinnaars, een open brief geschreven waarin ze de verkiezingsfraude door Loekasjenko hekelen. De groep vroeg in de brief om nieuwe verkiezingen, ophouden van politiegeweld en het vrijlaten van politieke gevangenen. Dat zijn dezelfde drie eisen als waar de demonstranten op straat voor zeggen te strijden.

Op deze video zie je hoe één iemand in een arrestatiebus wordt getrokken:

Twitter avatar HannaLiubakova Hanna Liubakova #Belarus #Minsk At least one person was already detained. The authorities are very nervous - #Lukashenko‘s birthday after all. Police are blocking main streets and metro stations.Journalists were warned that they could stay some 100 metres away from the police and protesters https://t.co/at1QPXmErC