‘Noodsituatie’ op Lampedusa door aankomst ruim 900 migranten

Middellandse Zee Lampedusa kan het grote aantal nieuwe migranten niet aan. De Italiaanse regering moet doortastend handelen, anders gaat Lampedusa „in staking”, zegt de burgemeester.
Migranten die zijn overgebracht van het schip 'Louise Michel', gefinancierd door Banksy, zaterdagavond aan boord van het reddingsschip Sea Watch 4 voor de kust van Malta.
Migranten die zijn overgebracht van het schip 'Louise Michel', gefinancierd door Banksy, zaterdagavond aan boord van het reddingsschip Sea Watch 4 voor de kust van Malta. Foto Thomas Lohnes / AFP

Sinds vrijdag zijn er zo’n dertig bootjes met ongeveer vijfhonderd migranten aangekomen op Lampedusa, vooral afkomstig van de Tunesische kust. Daarnaast heeft de Italiaanse kustwacht dit weekend 450 migranten gered van een oude vissersboot die dreigde te zinken door de wind. In de nacht van zaterdag op zondag zijn de opvarenden aan wal gebracht op Lampedusa. Hun nationaliteit is niet bekend, schrijft persbureau AFP. De migranten zijn gecontroleerd op koorts en overgebracht naar een opvangcentrum.

In het opvangcentrum op Lampedusa zitten momenteel zo’n vijftienhonderd mensen. Dat is boven de maximale capaciteit van de opvanglocatie. „Lampedusa kan deze noodsituatie niet aan, het is echt onhoudbaar geworden”, zei Totò Martello, de burgemeester van het eiland, zaterdagnacht tegen het Italiaanse persbureau ANSA. „Of de regering neemt onmiddellijk een beslissing, of het hele eiland gaat in staking.” Voor de vluchtelingencrisis had het eiland zo’n zesduizend inwoners.

Schip van Banksy

De Italiaanse kustwacht kwam zaterdag ook een reddingsschip te hulp dat is gefinancierd door de Britse kunstenaar Banksy, zo meldt persbureau Reuters. Het schip had dringende verzoeken om hulp uitgezonden omdat het meer migranten aan boord had dan het aankon.

Een patrouilleboot van de Italiaanse kustwacht die vanaf het eiland Lampedusa naar het migrantenschip is gevaren heeft 49 mensen overgenomen van de 219 migranten die het schip Louise Michel sinds donderdag had opgepikt voor de kust van Libië, aldus de kustwacht. Daarbij gaat het om „de meest kwetsbaren”, onder wie 32 vrouwen en dertien kinderen. Ook het lichaam van een overleden migrant is naar Lampedusa gebracht.

Ook het reddingsschip Sea Watch 4 van de Duitse NGO Sea Watch en Artsen Zonder Grenzen is de Louise Michel te hulp gekomen en heeft de overige opvarenden overgenomen. Dat schip heeft nu ongeveer 350 mensen aan boord voor de kust van Malta. Het zoekt met spoed naar een veilige haven voor de migranten.

Het schip Louise Michel, genoemd naar de Franse feministe en anarchist, is vorige week begonnen aan een operatie om migranten van de Middellandse Zee te redden. In een reeks berichten op Twitter riep de tienkoppige bemanning van het Duitse schip de internationale gemeenschap vrijdagnacht op om hulp te bieden, omdat het in „een noodtoestand” verkeerde. Het was zo vol geraakt dat het niet meer op koers kon varen.

Zaterdagavond plaatste de bemanning een bericht na de overdracht van de migranten naar het schip Sea Watch 4. „Het is niet voorbij”, aldus de bemanning in een tweet. „We eisen een veilig heenkomen voor alle overlevenden, nu”.

Twitter avatar MVLouiseMichel LouiseMichel #LouiseMichel just transferred all remaining guests onto #SeaWatch4, who now have about 350 people on board. It’s not over: We demand a Place of Safety for all survivors, now. https://t.co/KjUEG6yp4A