Laatste nieuws Covid-19

Duitse politici veroordelen rechts-extremisten bij bestorming Rijksdag

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 30 augustus de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van maandag 31 augustus

Duitse politici veroordelen rechts-extremisten bij bestorming Rijksdag

Duitse politici hebben zondag schande gesproken van de demonstranten die zaterdagavond de Rijksdag bestormden, sommigen met vlaggen die als extreem-rechts worden gezien. Na afloop van de demonstratie tegen coronamaatregelen braken honderden demonstranten door politiebarricades en probeerden de deuren van het regeringsgebouw te forceren. Hierbij droegen diverse demonstranten de zwart-wit-rode vlag van het Duitse Rijk tussen 1871 en 1918 mee. De ordepolitie ontruimde de trappen voor het gebouw uiteindelijk.

Onder anderen bondspresident Frank-Walter Steinmeier sprak zich uit - een zeldzaamheid, gezien de bondspresident zich doorgaans niet uitlaat over actualiteit en politiek. „Reich-vlaggen en extreem-rechtse provocaties voor de Rijksdag zijn een ondraaglijke aanval op het hart van onze democratie”, aldus Steinmeier. „Dit zullen we nooit accepteren.”

Ook minister van Financiën Olaf Scholz noemde het voorval „onacceptabel”. Scholz, die lid is van de SPD, wordt genoemd als mogelijke opvolger van bondskanselier Angela Merkel. De vlaggen waren volgens Scholz „symbolen van een duister verleden, symbolen die niets van doe nhebben met onze moderne democratie.”

In totaal werden zaterdag driehonderd demonstranten gearresteerd bij de Rijksdag, en eerder op de dag bij een incident dat plaatsvond voor de Russische ambassade.

Twitter avatar disclosetv Disclose.tv 🚨 Anti-#COVID19 protesters occupy the #Reichstag in Berlin, Germany. https://t.co/B347OWqiT1

Correctie (30 augustus 2020): In een eerdere versie van dit artikel werd Olaf Scholz per abuis als christendemocraat opgevoerd. Hij is lid van de SPD en is daar Kanzlerkandidat. Dat is hierboven aangepast.

Daling coronapatiënten op ic's zet door

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is het afgelopen etmaal met 33 gevallen nagenoeg hetzelfde gebleven. Dat is er een minder dan een dag geleden, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondagmiddag.

Daarnaast liggen buiten de intensive care nog eens 94 mensen met Covid-19 in een Nederlandse ziekenhuis, twee minder dan een dag eerder. „De daling van het aantal Covid-patiënten zowel op de IC als in de kliniek zet onveranderd door. De overall IC bezetting blijft daarnaast erg laag", aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg bij de cijfers.

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 508 mensen positief getest op het coronavirus, meldt het RIVM. Dat is een toename van zeven vergeleken met de dag ervoor.

Internationaal: Johns Hopkins University telt wereldwijd 25 miljoen besmettingen

  • Wereldwijd is bij meer dan 25 miljoen mensen het coronavirus gevonden. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University, dat alle bekende gevallen wereldwijd bijhoudt. De meeste besmettingen (ruim 5,9 miljoen) zijn in de Verenigde Staten. In het land dat daarop volgt, Brazilië, stijgt het aantal besmettingen dagelijks nog hard: zaterdag werden 31.350 nieuwe besmettingsgevallen gemeld door het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Van vrijdag op zaterdag stierven 758 Brazilianen, dat dodental is de 120.000 personen gepasseerd.
  • In Indonesië blijken sommige patiënten besmet met een stam van het coronavirus die besmettelijker is. Dat maakten wetenschappers van een onderzoeksinstituut in Jakarta zondag bekend, die onderzoek doen naar de recente piek van coronagevallen in het land. Het gaat om een bepaalde mutatie van het virus, die mildere klachten veroorzaakt maar wel besmettelijker is. Daardoor ontstaan heviger brandhaarden, schrijft Reuters op basis van een briefing van het Eijkman Institute for Molecular Biology. De specifieke mutatie was al bekend bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): ook in Europa en op het Amerikaanse continent is deze virusstam aangetroffen. De wetenschappers waarschuwen voor rap oplopende coronacijfers in Indonesië.
  • De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft met afgrijzen gereageerd op de gebeurtenissen rond het grote protest tegen coronamaatregelen, dat zaterdag in Berlijn werd gehouden. Tijdens de betoging probeerde een groep rechts-extremisten het parlementsgebouw binnen te dringen. Seehofer noemt het onaanvaardbaar dat „extremisten en relschoppers de Rijksdag bestormen, het symbolische centrum van onze democratie”. Ook organisatoren van de coronademonstraties, waaraan tienduizenden mensen deelnamen, distantieerden zich van de bestorming. De demonstratie verliep over het algemeen chaotisch. De Berlijnse politie probeerde die meermaals te beëindigen, omdat betogers onvoldoende afstand hielden of geen mondkapjes droegen. Driehonderd demonstranten werden gearresteerd.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC zaterdag het belangrijkste nieuws over het coronavirus bij. Dit waren de hoofdpunten van zaterdag:

  • De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft gewaarschuwd voor overbelasting van het GGD-personeel als de testcapaciteit zoals gepland wordt opgeschaald. Het kabinet wil dat er vanaf het najaar 70.000 tests per dag worden afgenomen, 40.000 meer dan nu.
  • In Berlijn maakte de politie zaterdagmiddag een einde aan een grote coronademonstratie. Dat gebeurde volgens de politie omdat demonstranten onvoldoende afstand van elkaar hielden en geen mondkapjes droegen. Het politieoptreden leidde tot opstootjes.
  • Ongeveer 40 procent van de basis- en middelbare scholen in regio's Noord- en Zuid-Nederland hebben hun ventilatiesystemen (nog) niet op orde, meldt EenVandaag. Uiterlijk 1 oktober moet duidelijk zijn hoe de ventilatie op scholen is geregeld. Schoolleiders maken zich zorgen.
  • Het inreisverbod van Canada wordt tot in ieder geval 30 september verlengd. Tot die tijd kunnen alleen Canadese staatsburgers en mensen met een permanente verblijfsvergunning het land binnenkomen.

 

Lees hier al het coronanieuws van zaterdag terug.