Alaphilippe wint tweede Touretappe en is nieuwe geletruidrager

Ronde van Frankrijk De Noor Alexander Kristoff moest na een dag zijn gele trui afstaan aan de Fransman Julian Alaphilippe, die demarreerde op de laatste heuvel van het zware parcours.
Alaphilippe grijpt door zijn zege net als vorig jaar vroeg in de etappekoers de gele leiderstrui.
Alaphilippe grijpt door zijn zege net als vorig jaar vroeg in de etappekoers de gele leiderstrui. Foto Stephane Mahe/AFP

De Fransman Julian Alaphilippe heeft zondag de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen in de bergen rond Nice. De 28-jarige renner van de Belgische ploeg Deceuninck–Quickstep nam door zijn zege ook de gele leiderstrui over van de Noor Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates), die de eerste bergetappe slecht verteerde en op grote achterstand van het peloton finishte. Een geëmotioneerde Alaphilippe droeg na afloop zijn zege op aan zijn pas overleden vader.

De etappe van 186 kilometer startte en finishte in de Franse badplaats Nice. In tegenstelling tot voorgaande jaren moest al op de tweede Tourdag stevig geklommen worden, met onder meer twee cols van de eerste categorie. Een kopgroep van acht vroege vluchters, onder wie zevenvoudig groenetruiwinnaar Peter Sagan van Bora-Hansgrohe, kon enige tijd wegblijven maar werd uiteindelijk volledig ingerekend door het peloton, dat lange tijd werd aangevoerd door de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma.

Alaphilippe ontsnapte op een kleine tien kilometer van de finish uit het peloton op de laatste heuvel van het parcours. De Franse publiekslieveling kreeg de Zwitser Marc Hirschi (Team Sunweb) en Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) mee in zijn kielzog, maar versloeg de twee na een zeer snelle afdaling in een vlakke eindsprint. De jonge Hirschi (22) pakte knap de tweede plek en de meer ervaren Yates (28) werd derde.

Valpartij Dumoulin

Het peloton finishte op enkele seconden van het drietal. Daartoe behoorde ook de Nederlandse favoriet voor de eindzege Tom Dumoulin, die in de finale van de etappe ten val kwam na een botsing met de Pool Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers). De renner van Jumbo-Visma kon snel weer op zijn fiets stappen en kwam ondanks een tikje op zijn knie met de schrik vrij. De beste Nederlander was Bauke Mollema (Trek-Segafredo) op de zesde plaats.

Een jaar geleden greep Alaphilippe ook vroeg in de etappekoers de leiding. Na een krachtige solo van vijftien kilometer won de Fransman toen in de derde etappe van Binche naar Épernay. Uiteindelijk verloor hij pas na veertien dagen zijn gele trui aan de Colombiaan Egan Bernal, die twee dagen later ook de Ronde van Frankrijk won.