‘Ajacied Donny van de Beek stapt over naar Manchester United’

Voetbal Ajax-middenvelder Donny van de Beek tekent naar verluidt voor vijf jaar bij Manchester United. De transfersom wordt geschat tussen de 40 en 45 miljoen euro.
Van de Beek debuteerde in november 2015 op 18-jarige leeftijd voor Ajax.
Van de Beek debuteerde in november 2015 op 18-jarige leeftijd voor Ajax. Foto Maurice van Steen/ANP

Donny van de Beek verruilt Ajax voor Manchester United. De 23-jarige middenvelder tekent een contract voor vijf jaar bij de Engelse nummer drie. De transfersom wordt geschat tussen de de 40 en 45 miljoen euro. Dat melden verschillende sportmedia, waaronder Voetbal International en ESPN. Van de Beek zou de komende dagen medisch gekeurd worden.

Lees ook dit interview uit mei 2019: De emoties zijn talrijk bij de eerste titel van Van de Beek

Het vertrek van de tienvoudig international komt niet uit de lucht vallen. Lange tijd leek het erop dat hij de overstap zou maken naar het Spaanse Real Madrid, dat afgelopen juni te midden van de coronacrisis afzag van die transfer. Van de Beek werd wegens de naderende transfer zaterdag buiten de wedstrijdselectie gehouden bij Ajax voor het oefenduel tegen Eintracht Frankfurt. Van de Beek is na Hakim Ziyech (44 miljoen euro inclusief bonussen, Chelsea) en Sven Botman (8 miljoen euro, Lille) de derde miljoenentransfer voor Ajax dit jaar.

De voormalig jeugdspeler Van de Beek debuteerde in november 2015 op 18-jarige leeftijd voor Ajax in de Europa League-wedstrijd tegen het Schotse Celtic. Met de club werd hij landskampioen in 2019 en won hij datzelfde jaar de KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal. Ook reikte hij in 2017 met Ajax tot de Europa League-finale, die met 2-0 verloren ging tegen zijn nieuwe club Manchester United. Maar Van de Beek speelde zichzelf internationaal pas echt in de kijker in het Champions League-seizoen 2018/2019, waarin Ajax de halve finales bereikte en hij vier doelpunten maakte. Ook afgelopen seizoen seizoen scoorde Van de Beek tweemaal in de groepsfase van de Champions League.