Spitsbergen

Nederlander gedood door een ijsbeer

Spitsbergen

De tent van de overleden Nederlandse man.
De tent van de overleden Nederlandse man. Foto TV 2 Group

Een Nederlandse man is donderdagnacht op het Noorse eiland Spitsbergen gedood door een ijsbeer. Het roofdier viel hem volgens de plaatselijke autoriteiten aan terwijl hij in zijn tent lag te slapen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het om een 39-jarige Amsterdammer gaat. Volgens een lokale bestuurder zou hij door de ijsbeer uit zijn tent gesleurd op een camping bij Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Andere kampeerders namen de beer onder vuur, waarna het dier er vandoor ging. Het dier werd later op de parkeerplaats van het nabijgelegen vliegveld dood aangetroffen. De Nederlander zou na de aanval nog hebben geleefd, maar overleed even later.

Het is de eerste keer in negen jaar dat een ijsbeer een mens doodt op Spitsbergen, waar 975 ijsberen leven en zo’n 3.000 mensen wonen. Eilandbewoners die zich buiten bewoond gebied begeven, zijn verplicht een wapen te dragen om zich tegen de beren te kunnen verdedigen. (NRC)