Ongeregeldheden in Zweedse stad Malmö na koranverbranding

Onrust Na een anti-islamprotest waarbij een koran werd verbrand, zijn in de Zweedse stad Malmö rellen uitgebroken.
Rook stijgt op van brandende autobanden en pallets.
Rook stijgt op van brandende autobanden en pallets. Foto TT News Agency/via AFP

In de Zweedse stad Malmö zijn vrijdagavond ongeregeldheden uitgebroken. Ongeveer driehonderd mensen gingen de straat op omdat eerder op de dag bij een anti-islamprotest een koran werd verbrand. Dat meldt persbureau Reuters.

Bij de rellen zijn autobanden in brand gestoken en vuurwerk en andere voorwerpen naar de politie gegooid. Vanaf ongeveer 03.00 uur is de rust teruggekeerd. Volgens lokale media zijn er meerdere mensen vastgezet voor deelname aan de rellen en is er schade aan voertuigen van de hulpdiensten ontstaan. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Deense extreem-rechtse politicus geweigerd

De koranverbranding werd uitgevoerd nadat de Deense extreem-rechtse politicus Rasmus Paludan toegang tot Zweden was ontzegd. De politie in Malmö had een anti-islambetoging uit veiligheidsoverwegingen verboden en vreesde dat Paludan naar Zweden kwam om alsnog te demonstreren, daarom werd hij tegengehouden op de grens.

In Denemarken werd Paludan afgelopen juni al verooordeeld tot een celstraf van drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk, voor racistische uitingen. Daartegen is hij in beroep gegaan. Zijn partij Stram Kurs (Harde Lijn) wil dat alle moslims worden gedeporteerd en dat er een „etnisch Deense staat” komt. In 2019 kreeg de partij 1,8 procent van de stemmen bij de verkiezingen. Dat was net niet genoeg voor een zetel in het parlement.

Lees ook: Het linkse land waar het zo goed leek te gaan